Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έσκασε η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με 34 κατηγορίες για παραποίηση εγγράφων και οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών», ενώ οι επικριτές του για «ιστορική απόφαση». Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν διχαστεί, ενώ κυκλοφορούν ανακρίβειες και από τις δύο πλευρές, σχετικά με το κατηγορητήριο του πρώην Αμερικανού προέδρου.
«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας εναντίον αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», λέει ο δισεκατομμυριούχος, με τον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση να αναφέρει ότι «η πολιτεία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραποίησε επανειλημμένως και με δόλο επιχειρηματικά αρχεία στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αποκρύψει επιζήμιες πληροφορίες από το εκλογικό κοινό κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016».
Ο αρθρογράφος των New York Times, David French, από τη πρώτη στιγμή έχει ασχοληθεί με την υπόθεση και απαντάει σε 8 ερωτήματα που αφορούν τις 34 κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι διώκεται μόνο για παραποίηση εγγράφων που αφορούν τις πληρωμές προς την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξασφαλίσει τη σιωπή της για το γεγονός πως είχαν σχέση, ώστε να μην αμαυρωθεί η δημόσια εικόνα του στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Έτσι, τονίζει πως το διακύβευμα της υπόθεσης, δεν είναι αν διέπραξε ή όχι κάποιο έγκλημα, αλλά αν μια ανήθικη πράξη, είναι ταυτόχρονα και παράνομη. Μάλιστα, επισημαίνει με νόημα, πως ο Τραμπ μπορεί ως πρόεδρος να έκανε μια σειρά από κατακριτέες ενέργειες -ορισμένες κρίνονται και παράνομες-, όμως δεν διώκεται για καμία από αυτές, παρά το γεγονός πως υπάρχουν σχετικά περιθώρια.
Ποια είναι η σύντομη εκδοχή της υπόθεσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί με τον δικηγόρο του Μάικλ Κοέν να πληρώσουν γυναίκες με τις οποίες ο πρώτος είχε σχέσεις -ακόμη και εξωσυζυγικές -, ώστε να μην το αποκαλύψουν και αμαυρώσουν την δημόσια εικόνα του, ενόψει τον προεδρικών εκλογών του 2016.
Τότε, πραγματοποιούνται ενέργειες που κρίνονται παράνομες με βάση τον νόμο (κρυφές πληρωμές κτλ) και ταυτόχρονα παραποιούνται επιχειρηματικά έγγραφα για να δικαιολογηθούν τα ποσά που αφορούν μόνο την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.
Κατηγορείται για άλλες συναλλαγές πέρα από την Στόρμι Ντάνιελς;
Ο Τραμπ κατηγορείται μόνο για συναλλαγές με την Στόρμι Ντάνιελς, όμως ο εισαγγελέας με βάση τον νόμο έχει αφήσει υπόνοιες και για άλλες γυναίκες. Μέχρι στιγμής, δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι, όμως κατά τη διάρκεια της δίκης θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία και ονόματα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, ο Τραμπ κάνει μηνιαίες πληρωμές από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2017 στην Στόρμι Ντάνιελς, ενώ κόβει και σχετικό τιμολόγιο στις επιχειρήσεις του.
Ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν άλλα εγκλήματα από την παραποίηση εγγράφων, ποια είναι αυτά
Πέρα από την παράνομη πληρωμή προς την Στόρμι Ντάνιελς, το μόνο έγκλημα που αναφέρεται, είναι πως με αυτό τον τρόπο, παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του είχε παραδεχτεί ότι στο παρελθόν έδωσε 150.000 δολάρια στο μοντέλο Karen McDougal για να μην αποκαλύψει πως είχε σχέση με τον πρώην πρόεδρο. Έτσι, η κατηγορία αφήνει υπόνοιες ότι ο Τραμπ κάνει παράτυπη εκστρατεία το 2016, επειδή αποκρύπτει πληροφορίες που μπορεί να είναι επιζήμιες για την δημόσια εικόνα του.
Γιατί ο εισαγγελέας δεν κατονόμασε τα άλλα εγκλήματα, αλλά άφησε υπόνοιες
Σύμφωνα με τον νόμο, ο τοπικός εισαγγελέας δεν μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες για κρατικά εγκλήματα ή για όσα αφορούν άλλες Πολιτείες. Όμως μπορεί να αφήσει υπόνοιες στις κατηγορίες, τις οποίες θα χρειαστεί να αποδείξει μόνο σε περίπτωση δίκης. Για αυτό τον λόγο, δεν κατονομάζει κάποιο έγκλημα του Τραμπ.
Ποια είναι η πιο ισχυρή κατηγορία κατά του Τραμπ
Τα γεγονότα και τα στοιχεία που τα συνοδεύουν. Με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν, πράγματι ο Τραμπ εξαγοράζει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς ανεπίσημα και δεν δηλώνει στην εφορία, ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό.
Επιπλέον, η παραπάνω κατηγορία ενισχύεται από την παραδοχή του Μάικλ Κοέν, ότι στο παρελθόν παραβίασε νόμους και πλήρωσε παράνομα άλλες γυναίκες για να μην αποκαλύψουν πως είχαν σχέση με τον Τραμπ.
Ποιος είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην υπόθεση Τραμπ
Ο νόμος, γιατί φέρεται να διέπραξε πλημμέλημα, όμως κατηγορείται για κακούργημα. Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός εκλογικός νόμος της Νέας Υόρκης δεν έχει διευθετηθεί, οπότε αυτό σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτον, η δήλωση ενοχής του Μάικλ Κοέν για χρηματισμό δεν παρέχει στους εισαγγελείς νομικό προηγούμενο και δεύτερον δεν αποσαφηνίζει αν αποτελεί αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν;
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που παραπέμπει στην υπόθεση Τραμπ, είναι όταν το κράτος των ΗΠΑ πάει στα δικαστήρια τον πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Bob McDonnell. Τότε, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο McDonnell και η σύζυγος του λαμβάνουν δώρα και δάνεια από έναν υποστηρικτή του, την περίοδο που ο πρώτος κάνει συναντήσεις, οι οποίες ευεργετούν τον ανεπίσημο χορηγό του. Το Ανώτατο Δικαστήριο αθωώνει με ψήφους 8-0 τον McDonnell και τονίζει πως η συμπεριφορά του είναι ηθικά εσφαλμένη, αλλά όχι παράνομη.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τον Τραμπ. Ο ίδιος αποδεικνύεται πως έχει απατήσει συστηματικά τη σύζυγο του και μάλιστα έχει πληρώσει τις ερωμένες του, για να μην αποκαλύψουν την αλήθεια. Αυτή η πράξη είναι όντως ανήθικη και καταδικαστέα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι έγκλημα.