Για ένατη συνεχόμενη μέρα η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό με εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κόντρα στα κυβερνητικά μέτρα, μετά την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη συνέντευξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που όξυνε τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.
Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στα χειρότερα επίπεδα από το 2018, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αγγίζοντας μόλις 28% αποδοχής. Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν συνολικά 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε όλη τη χώρα και 800.000 μόνο στο Παρίσι. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τη δική τους εκτίμηση.
Μάλιστα,ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες κουκουλοφόροι, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.
Ενδεικτικό της «δύσκολης» νύχτας ήταν πως το δημαρχείο του Μπορντώ τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι φλόγες έκαψαν την μπροστινή πόρτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη Μπορντώ το βράδυ της Πέμπτης. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Την ίδια στιγμή λόγων των απεργιών τα διυλιστήρια βρίσκονται σε στάση και ακυρώνονται μαζικά οι μεταφορές. Όπως αναφέρει η Le Monde, η διακοπή του εφοδιασμού από τα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Παρισιού.
Οι σωροί σκουπιδιών έχουν αυξηθεί δραματικά. Επίσης, ο Πύργος του Άιφελ και οι Βερσαλίες έκλεισαν επίσης λόγω των απεργιών. Οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου επρόκειτο να συνεχιστούν, με μόνο ένα στα τέσσερα εργοστάσια της TotalEnergies να λειτουργεί στη χώρα και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, εκκρεμεί και η επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας.
Τα συνδικάτα θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.