Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε στο νυχτερινό του διάγγελμα πως ο κόσμος έχει ηθική υποχρέωση να υποστηρίξει τους στρατιώτες της χώρας του που πληρώνουν το τίμημα της ελευθερίας καθώς πολεμούν τους Ρώσους εισβολείς.

«Καθημερινά, Ουκρανοί ήρωες δίνουν τις ζωές τους για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Γι’ αυτό ο κόσμος έχει ξεκάθαρη ηθική υποχρέωση προς τους στρατιώτες μας. Σε κάθε έναν που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο πεδίο της μάχης και υπερασπίζεται την ελευθερία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Αυτή η υποχρέωση έχει να κάνει με την επιβολή της δικαιοσύνης και το να φέρουμε το τρομοκρατικό κράτος και την ηγεσία του να απολογηθεί μπροστά σε δικαστές. Κι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Ευχαριστώ τους εταίρους της Ουκρανίας – κάθε ηγέτη, κάθε πολιτικό, κάθε δημόσιο πρόσωπο των κρατών που μας βοηθούν – γιατί αντιλαμβάνονται το τίμημα που πληρώνει ο ουκρανικός λαός για να είναι ελεύθεροι και να είναι ελεύθεροι οι Ευρωπαίοι».

Every day, Ukrainian heroes give their lives to stop Russian aggression. And that is why the world has a clear moral obligation to our soldiers, to each and every one who is currently in battle and who defends freedom.This duty is to restore justice and bring the terrorist state and its leadership to justice. And it will be.And I thank all the partners of Ukraine – every leader, every politician, every public figure of the helping states – for understanding the price that the Ukrainian people pay for their freedom and that of all Europeans.Glory to all who are now fighting for Ukraine! Thank you to everyone who brings the victory of our people and the historic sentences to the organizers and perpetrators of Russian aggression closer!Eternal memory and respect to all those who gave their lives for Ukraine and for the salvation of our people!Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 3, 2023

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις αξιωματούχων στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία έφθασε αργά το βράδυ της Παρασκευής (3/3) η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως γνωστοποίησε η ίδια μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

«Αισθάνομαι ωραία που επέστρεψα στην Ουκρανία και είμαι μαζί με αυτούς τους γενναίους ανθρώπους που ενέπνευσαν τον κόσμο. Με αυτούς τους ήρωες που αρνούνται να υποκύψουν. Με αυτούς που θυσίασαν τα πάντα για τις αξίες μας. Με Ευρωπαίους, των οποίων το σπίτι τους είναι στην ΕΕ μας», έγραψε η Μέτσολα στην ανάρτηση, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε νέα ανάρτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είμαστε διαρκώς στο πλευρό σας. Είναι υπέροχο που ξαναβλέπω τον φίλο μου Ρουσλάν Στέφαντσουκ», ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Μέτσολα ήταν η πρώτη Ευρωπαία αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία, τον περασμένο Απρίλιο, εκφωνώντας ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μαζί επισκέφθηκε τη χώρα και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Γκάρλαντ είχε προσκληθεί από τον Ουκρανό ομόλογό του και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε ένα συνέδριο με θέμα «Ενωμένοι για τη δικαιοσύνη». Η επίσκεψη δεν είχε προαναγγελθεί, για λόγους ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την άδικη και απρόκλητη εισβολή της εναντίον μιας γειτονικής, κυρίαρχης χώρας», είπε ο αξιωματούχος.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γκάρλαντ επισκέπτεται την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στηρίζουν πολλές ουκρανικές και διεθνείς έρευνες που γίνονται για τον σκοπό αυτόν. Αμερικανοί εισαγγελείς συνεργάζονται με Ουκρανούς ομολόγους τους στην έρευνα των εγκλημάτων αυτών υπενθύμισε ο Γκάρλαντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή. Πρόσφατα, χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.