Τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν κλείνουν τα μικρόφωνα στις διαμαρτυρίες των πολιτών την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για λεηλασίες καθώς και για αναίτιους ξυλοδαρμούς πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και προβλήθηκε και στο κεντριό δελτίο ειδήσεων του Mega δείχνει δημοσιογράφο να κρύβει το μικρόφωνο πίσω από την πλάτη του και να μην επιτρέπει σε πολίτη να μιλήσει για τις ελλείψεις. Για να είναι σίγουροι πως δεν θα ακουστεί τίποτα, από το κεντρικό στούντιο κόβουν τον ήχο.

Την ίδια ώρα στις σεισμόπληκτες περιοχές πληθαίνουν οι λεηλασίες και εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν «άγρια Δύση». Ομάδες πολιτών παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, «συλλαμβάνουν» και ξυλοκοπούν όσους θεωρούν κλέφτες.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έβγαλε στους δρόμους το στρατό «για να επιβάλλει την τάξη», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας και αναμεταδίδει το Mega. Συνέλαβαν περισσότερους από 60 για πλιάτσικο. Όμως πολίτες καταγγέλλουν τους στρατιώτες για αδιάκριτη βία.

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περισσότερα από 100 άτομα τα οποία κατηγορούν για την κατάρρευση των χιλιάδων κτιρίων που μετατράπηκαν σε παγίδες θανάτου.