Ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, ο υποψήφιος της κολομβιανής αριστεράς για την προεδρία της Κολομβίας, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 89,4% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί.

Ο κ. Πέτρο συγκεντρώνει το 50,8% των ψήφων, έναντι 46,9% του αντιπάλου του, του μεγιστάνα των ακινήτων Ροδόλφο Ερνάντες, σύμφωνα με τα δεδομένα της κολομβιανής εθνικής εφορευτικής επιτροπής. Η διαφορά των υποψηφίων είναι 797.973 ψήφοι.

Περίπου 20 εκατ. ψηφοφόροι συμμετείχαν στη διαδικασία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Γουστάβο Πέτρο θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο και καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα με παγκόσμιες επιπτώσεις: Έλλειψη ευκαιριών εργασίας και αυξανόμενη βία , που έχουν ωθήσει χιλιάδες Κολομβιανούς να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, υψηλά επίπεδα αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και αυξανόμενες απειλές για τη δημοκρατία.

Θα μπορούσε επίσης να αναδιαμορφώσει τη σχέση της Κολομβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο κ. Πέτρο υποσχέθηκε να επανεκτιμήσει αυτή τη σχέση, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων συνεργασιών για τα ναρκωτικά, τη Βενεζουέλα και το εμπόριο.