Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι ανέβαλε επ’ αόριστον την περιοδεία στην Αφρική, καθώς είχε προγραμματίσει ταξίδι για τις αρχές Ιουλίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό, ο ποντίφικας ακύρωσε την περιοδεία λόγω προβλήματος στο γόνατο, ενώ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, ανέφερε ότι «αποδεχόμενος τις συστάσεις των γιατρών του και για να μην διακυβευτεί η θεραπεία του, ο Άγιος Πατέρας, με μεγάλη λύπη του, αναγκάζεται να αναβάλει το ταξίδι (…) για μεταγενέστερη ημερομηνία» η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι.

Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ταξίδι του ποντίφικα στον Καναδά, που είναι προγραμματισμένο για τις 24-30 Ιουλίου. Η περιοδεία στην Αφρική ήταν προγραμματισμένη για τις 2-7 Ιουλίου και το Βατικανό είχε μάλιστα δώσει λεπτομέρειες του προγράμματός του. Ο Φραγκίσκος σκόπευε μεταξύ άλλων να επισκεφθεί τις πόλεις Κινσάσα, Γκόμα και Τζούμπα.

Σημειώνεται, ότι στην Ιταλία έχουν αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια που αναφέρουν παραίτηση του πάπα Φραγκίσκου, εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο γόνατο. Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, o Φραγκίσκος φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση με τους Ιταλούς καθολικούς επισκόπους ότι προτιμά να παραιτηθεί, παρά να υποβληθεί σε επέμβαση για την χρόνια γοναλγία που τον ταλαιπωρεί.