Σε διάψευση των πληροφοριών που περιείχαν έγγραφα, που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία, συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το ενδεχόμενο της έκδοσης του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Τακσίν Σιναουάτρα, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπιζίτ Βετζατζίβα, λέγοντας ότι συζήτησαν μη πολιτικά θέματα, όπως το iPad της Apple.

«Συζητήσαμε γενικά πράγματα», είπε ο Αμπιζίτ, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Ομπάμα στις 14 Νοεμβρίου στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα όμως με το WikiLeaks, οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανή έκδοση στην Ταϊλάνδη, του φυγά πρώην πρωθυπουργού της χώρας, σε αντάλλαγμα για την έκδοση του Ρώσου κατηγορούμενου για εμπόριο όπλων, Βίκτορ Μπουτ στις ΗΠΑ.

«Μιλήσαμε μόνο για το iPad», δήλωσε ο Αμπιζίτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Nation.

Ο Μπουτ, γνωστός ως «έμπορος του θανάτου», εξαιτίας των καταγγελιών ότι πουλούσε όπλα σε ανταρτικές ομάδες, εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα μετά από μία μακρά διπλωματική μάχη με τη Ρωσία, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει την έκδοση.

Ο Τακσίν, ο οποίος ανατράπηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006, έχει κληθεί στις ΗΠΑ να καταθέσει ενώπιον επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Δε νομίζω ότι θα επιτραπεί στον Τακσίν να εισέλθει στις ΗΠΑ», είπε ο Αμπιζίτ.