Σε μια προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη δημιουργία αερογέφυρας και έκανε χρήση ενός νόμου που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το υπουργείο Άμυνας «θα χρησιμοποιήσει τα συμβόλαιά του με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως έπραξε τους πρώτους μήνες της πανδημίας covid, για να εισάγει προϊόντα από εργοστάσια του εξωτερικού» τα οποία πληρούν τους αμερικανικού υγειονομικούς κανόνες, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο ονομάστηκε «Fly formula», θα επιτρέψει την «επιτάχυνση των εισαγωγών και της διανομής βρεφικού γάλακτος» και θα προσφέρει στήριξη «στους παρασκευαστές που εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Παράλληλα ο Μπάιντεν ενεργοποίησε τον νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να παρέχονται κατά προτεραιότητα στα εργοστάσια παραγωγής βρεφικού γάλακτος τα απαραίτητα συστατικά.
Επιστολή στους υπουργούς
Η έλλειψη αυτή αρχικά προκλήθηκε από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την έλλειψη εργατικών χεριών εξαιτίας της πανδημίας. Όμως οι ελλείψεις βρεφικού γάλακτος επιδεινώθηκαν μετά το κλείσιμο τον Φεβρουάριο ενός εργοστασίου της εταιρείας Abbott στο Μίσιγκαν.
Στις 17 Φεβρουαρίου μετά τον θάνατο δύο βρεφών, η εταιρεία Abbot ανακοίνωσε ότι «ανακαλεί εθελοντικά» όλα τα γάλατα σκόνη που παράγονται από το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ, ενώ ανέστειλε και τη λειτουργία του.
Έπειτα από έρευνα εντοπίστηκε το προβληματικό γάλα, αλλά η Abbott οριστικοποίησε μόλις τη Δευτέρα μια συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή σε αυτό το εργοστάσιο.
Η έλλειψη αυτού του τόσο βασικού προϊόντος για πολλούς γονείς έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, τον οποίο επικρίνουν ιδιαίτερα οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ο Μπάιντεν, που επιθυμεί να τονίσει ότι ενεργεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του λιγότερους από έξι μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, απέστειλε χθες επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Γεωργίας.
«Σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνουν περισσότερες εισαγωγές βρεφικού γάλακτος», σημείωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για την επανέναρξη της παραγωγής μετά την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της Abbott στο Μίσιγκαν επέτρεψαν να παραχθεί «περισσότερο βρεφικό γάλα τον Απρίλιο σε σχέση με πριν την ανάκληση» των προβληματικών παρτίδων.
Ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ απάντησε αμέσως διαβεβαιώνοντας με ανακοίνωσή του ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του θα αρχίσουν «αμέσως» να εφαρμόζουν τα προεδρικά διατάγματα προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα καταστήματα με βρεφικό γάλα «το συντομότερο δυνατό».
Η εταιρεία Nestle, η οποία διαθέτει δύο εργοστάσια στις ΗΠΑ για την παραγωγή βρεφικού γάλακτος, είχε ανακοινώσει την Τρίτη την πρόθεσή της να στείλει επιπλέον ποσότητες του προϊόντος στη χώρα από την Ελβετία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Datasembly, ως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το 43% των πιο δημοφιλών ειδών βρεφικού γάλακτος είχε εξαντληθεί από τα καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.
Για πολλές οικογένειες το βρεφικό γάλα είναι απαραίτητο, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά όπου οι νέες μητέρες αναγκάζονται να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στη δουλειά τους αφού γεννήσουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν τα μωρά τους.
Στην ανησυχία τους για τις ελλείψεις προστίθενται και οι αυξήσεις τιμών.
Η αναστάτωση είναι εμφανής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναρτήσεις με οδηγίες για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος στο σπίτι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις των παιδιάτρων ότι το σκεύασμα αυτό ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για τα βρέφη.