Νέα έξαρση γνωρίζει η πανδημία του κορονοϊού στη Νότια Αφρική καθώς έχουν εμφανιστεί δύο υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως. Η κατάσταση παραμένει θολή και χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να την κατανοήσουν πλήρως, όπως είπε χθες στο Mega ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Ανησυχία προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι ένας στους δύο δεν έχει εμβολιαστεί.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων κατέγραψε 9.757 μολύνσεις στη χώρα, σε σύγκριση με τα 6.170 που είχαν καταμετρηθεί προχθές Τετάρτη. Ο δείκτης θετικότητας των εξετάσεων αυξήθηκε αλματωδώς στο 25,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών και το τελευταίο 48ωρο υπέκυψαν 7 ασθενείς.
Η Νότια Αφρική είναι επισήμως η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλη τη μαύρη ήπειρο και γνωρίζει νέα έξαρσή της, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο για την Καινοτομία και την Αντίδραση στις Επιδημίες (CERI).
Η χώρα των σχεδόν 60 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως παραμένει κάτω από το 45%, μετρά επισήμως κάπου 100.350 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Άρση των περιορισμών τον Απρίλιο
Στις αρχές Μαρτίου η χώρα πέρασε 48 ώρες χωρίς κανέναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19, κάτι που είχε να συμβεί από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, η μολυσματικότητα των οποίων μένει να εξακριβωθεί, ενοχοποιούνται για τη νέα έξαρση της πανδημίας.
«Οι νοτιοαφρικανοί επιστήμονες οι οποίοι ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος της περασμένης χρονιάς ενημέρωσαν για άλλες δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, οι οποίες προκαλούν κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Χθες η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο. Η διευκρίνιση έγινε την επομένη της ανακοίνωσης πως το μέτρο αυτό αίρεται, που απέδωσε σε «ατυχές και λυπηρό ανθρώπινο λάθος», ζητώντας συγγνώμη για τη «σύγχυση».