Οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών καθώς και οι ανακοινώσεις της ουκρανικής πλευράς αναφέρουν ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι τόσο μεγάλες που το Κρεμλίνο έχει καταφύγει στην πρόσληψη στρατιωτών που έχουν αποστρατευτεί εδώ και μια δεκαετία. Τουλάχιστον 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ενώ συνολικά 40.000 τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει η Daily Mail.

Πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έχει σκοτώσει τόσους πολλούς στρατιώτες του Βλαντιμίρ Πούτιν που η Μόσχα ψάχνει για επιπλέον στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει ακόμη και να στρατολογεί από τη ρωσικά κατεχόμενη Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε: «Σε απάντηση στις αυξανόμενες απώλειες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τον αριθμό των στρατευμάτων με προσωπικό που απολύθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία από το 2012. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία περισσότερης μαχητικής δύναμης περιλαμβάνουν επίσης την προσπάθεια στρατολόγησης από την μη αναγνωρισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας».

Ο Πούτιν ψάχνει μια νίκη πριν τις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία ανέβασε τον αριθμό των νεκρών της Ρωσίας σε 20.000 και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξαν «σημαντικές απώλειες» που ήταν «μια τραγωδία για εμάς».

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Μόσχα στρέφει το βλέμμα της στην ανατολική Ουκρανία, όπου παραδοσιακά ζουν περισσότεροι φιλορώσοι.

Θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Πούτιν να έχει μια νίκη στο πεδίο της μάχης πριν από τις 9 Μαΐου, ώστε να μπορέσει να την γιορτάσει στην ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στη Μόσχα.

Την Κυριακή 10/4, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για δειλία και προειδοποίησε τους Ουκρανούς στα ανατολικά της χώρας να περιμένουν από τη Ρωσία «ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Είπε: «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερους πυραύλους εναντίον μας, ακόμη περισσότερες αεροπορικές βόμβες. Αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε για τις ενέργειές τους. Θα απαντήσουμε. Λένε για τις δολοφονίες στην Μπούχα ότι δεν είναι αυτοί, αλλά δήθεν εμείς. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή είναι δειλοί».

Ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία

Και πρόσθεσε: «Φοβούνται να παραδεχτούν ότι ολόκληρη η πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία είναι λανθασμένη εδώ και δεκαετίες».

Ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία