Πριν από μερικές ημέρες, η ιταλική Εφορία, εντόπισε έναν λογιστή, ο οποίος έδωσε εντολή να μεταφερθούν όλα τα μετρητά της κατασκευαστικής εταιρίας, της οποίας είναι εκπρόσωπος. Οι αρχές πίστεψαν πως κάτι θολό συνέβαινε και το συνέδεσαν με τη μαφία της Καλάμπρια. Ψάχνοντας, εντόπισαν πως από πίσω βρισκόταν Ρώσος επενδυτής.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η κίνηση χρημάτων ήδη φαίνεται στην Ιταλία και οι αρχές φοβούνται πως εξαιτίας των κυρώσεων, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γίνει πρόσφορο έδαφος για την λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων. Οι ιταλικές αρχές ήδη ανησυχούν για τη μαφία. «Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως ο πόλεμος μπορεί ν’ ανοίξει ένα “παράθυρο” στις εγκληματικές οργανώσεις για τις επικίνδυνες και παράνομες δραστηριότητές τους», ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια. «Δεν θα μας βρουν απροετοίμαστους», πρόσθεσε.
Ίσως αυτή να είναι και μια από τις βασικές αιτίες του γιατί η Ιταλία κινείται πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα και επιβάλλει τις κυρώσεις. Ως τώρα, έχουν κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν σε αξία το ένα δισ. ευρώ.
Αφότου έγιναν γνωστές, ο δικαστικός και ο αστυνομικός μηχανισμός έχει σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο «επίθεσης» γι’ αυτό που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν. «Ανακύκλωση» των χρημάτων με τη… συνδρομή της μαφίας – κυρίως της Camora και της ‘Ndrangheta, ειδική προσοχή στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Πέρυσι, αναφέρει η ίδια πηγή, στην Ιταλία «μπήκαν» ρωσικά κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ, με τις αρχές να θεωρούν τα πέντε από αυτά «ύποπτης προέλευσης». Με ποσά από αυτά αποκτήθηκαν σπίτια, μετοχές, καταστήματα, εστιατόρια. Πριν τρεις μέρες η οικονομική αστυνομία ζήτησε από την Τράπεζα της Ιταλίας τα στοιχεία όλων των Ρώσων και Λευκορώσων που έχουν λογαριασμούς με καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
«Γιατί οι μαφίες», τόνισε ο εισαγγελέας κατά των μαφιών, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, «όπως πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά – ενώ εμείς σκεφτόμαστε το σήμερα εκείνοι ήδη δουλεύουν γι’ αυτό που θα συμβεί αύριο. Κι ο “χρυσός” του πολέμου δεν είναι τα λεφτά, αλλά τα όπλα». Έτσι, βρίσκεται και αυτό στο… στόχαστρο των αρχών, κυρίως η αγορά όπλων που προέρχονται από το μέτωπο. «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν μάννα εξ ουρανού για τις ιταλικές μαφίες», υποστήριξε ο Νικόλα Γκρατιέρι, εισαγγελέας κατά της μαφίας στο Καταντσάρο. «Τα οπλοστάσιά τους ακόμη βασίζονται σ’ εκείνα τα όπλα».
Επιπλέον, ανησυχούν για τη σωματεμπορία και την πορνεία. Με την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία να μην μπορούν να διαχειριστούν, πλέον, τα εκατομμύρια κόσμου που έχει περάσει από τα σύνορά τους, είναι πολλές οι ΜΚΟ που αναφέρουν πως όσοι παραλαμβάνουν πρόσφυγες με πούλμαν δεν είναι αθώοι εθελοντές. Ήδη, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου υπάρχουν αγγελίες για μεταφορά μονάχα νεαρών γυναικών ή παιδιών και μητέρων με τα μικρά παιδιά τους.