«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Ζντένεκ Νέκουλα στην Πράγα.
Ωστόσο «σχεδιάζουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβουμε για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών, τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων μας» προσέθεσε.
Παράλληλα, επισκέφθηκε κέντρο υποστήριξης προσφύγων από την Ουκρανία.
«Η συνεργασία με πνεύμα πρωτοφανούς αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού μας έκανε πιο δυνατούς. Το πνεύμα αυτό θα μας καθοδηγήσει και πάλι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, την οποία είμαι βέβαιη ότι θα ξεπεράσουμε μαζί» ανέφερε η κ. Κυριακίδου. Μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υγείας Βλαστίμιλ Βάλεκ σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διασφάλιση ιατρικής περίθαλψης σε όσους εγκαταλείπουν τη Ουκρανία, «μεταξύ άλλων μεταφέροντας ασθενείς που χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κράτη μέλη των οποίων τα νοσοκομεία υφίστανται πίεση σε άλλα κράτη μέλη μέσω του μηχανισμού αλληλεγγύης της ΕΕ».
Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης για την Ουκρανία
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.
Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».
Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει πως θα ενισχυθεί η Ουκρανία και πως στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα σταλούν 40.000 στρατιώτες και αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη χώρα. Για να λάβει λίγες ώρες μετά την απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Τοποθετήθηκε επίσης για τα εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων και τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «πλύση εγκεφάλου».
Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.