Σε μία περίοδο που οι εντάσεις παγκοσμίως έχουν χτυπήσει κόκκινο και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες, ευτυχώς υπάρχουν οι φακοί και η ματιά των φωτογράφων που αποτυπώνουν αυτή την καθημερινή «μάχη».
Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν «πιάσει» με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην υφήλιο. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες των τελευταίων ημερών οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα εκείνα δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας να έχει κάποιο νόημα. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και είναι πολλές και παντού.
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Έτσι λοιπόν κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά μέρες.
Ουκρανία: Η ζωή στα χαρακώματα
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό για 3η εβδομάδα η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με δεκάδες πλέον να είναι τα ενεργά μέτωπα των επιθέσεων και των βομβαρδισμών. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Παρασκευή 18/3 εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.
Δεκάδες επίσης είναι τα θύματα από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς σε Χάρκοβο και Κραματόρσκ.
Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες είναι Ουκρανοί πολίτες, όμως περίπου 162.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν επίσης φύγει από την Ουκρανία, επεσήμανε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία: Καταλήψεις σε βίλες ολιγαρχών
Καταληψίες στο Λονδίνο, κατέλαβαν έπαυλη που θεωρείται ότι ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος μπήκε στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα. Οι καταληψίες κρέμασαν στην έπαυλη μια ουκρανική σημαία και ένα πανό που γράφει «Αυτή η περιουσία έχει απελευθερωθεί».
Αθήνα, Ελλάδα: Τα τρακτέρ ξανά στους δρόμους
Έλληνες αγρότες καπνίζουν τσιγάρα πάνω σε ένα τρακτέρ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλότερο κόστος παραγωγής, πιέζοντας την κυβέρνηση να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τον φόρο καυσίμων και να αυξήσει τις επιδοτήσεις για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας και έκαναν πορεία από εκεί προς το κοινοβούλιο στο κέντρο της Αθήνας.
Βουκουρέστι, Ρουμανία: «Θες να παίξουμε; Έχω φωτόσπαθο»
Παιδιά που φορούν κοστούμια παίζουν με ένα παιχνίδι φωτόσπαθο καθώς η εβραϊκή κοινότητα της Ρουμανίας γιορτάζει το Πουρίμ στη συναγωγή Coral Temple στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι Εβραίοι αφιέρωσαν τον εορτασμό του Πουρίμ 5782 στον ουκρανικό λαό, προσευχόμενοι για τον τερματισμό του πολέμου.
Πεκίνο, Κίνα: Όταν οι διοργανωτές έχουν κέφια
Η φαντασμαγορική τελετή λήξης την Κυριακή, 13 Μαρτίου, σηματοδότησε τη λήξη των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο 2022 στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας.
Η Ελλάδα εισήλθε στο στάδιο με την αθλήτρια αλπικού σκι Εύα Νίκου και τον συνοδό της αθλητή Δημήτρη Προφέντζα να κρατούν την ελληνική σημαία. Αυτό που τράβηξε τα βλέμματα ωστόσο ήταν τα εντυπωσιακά σκηνικά που είχαν φτιάξει οι διοργανωτές κάνοντας τον στίβο να θυμίζει ένα φουτουριστικό πικάπ δίσκων.
Μπράιτον, Μεγάλη Βρετανία: Το αναψυκτικό που μπήκε γκολ
Ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ πανηγυρίζει αφού πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου της αγγλικής Premier League μεταξύ της Μπράιτον και της Τότεναμ Χότσπορ στο στάδιο Falmer στο Μπράιτον της Αγγλίας.
Νέα Υόρκη: Ο Άγιος Πατρίκιος να βάλει το χέρι του
Οι γκάιντες παρελαύνουν στην Πέμπτη Λεωφόρο ενώ περνούν μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη. Οι εορτασμοί της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου σε ολόκληρη τη χώρα επιστρέφουν μετά από διακοπή δύο ετών. Αυτό περιλαμβάνει την παρέλαση της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη και παλαιότερη της χώρας. Είναι ένα σημάδι αυξανόμενης ελπίδας ότι τα χειρότερα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να έχουν περάσει.
Τσέλτεναμ, Μεγάλη Βρετανία: Όταν το άλογο… μουλαρώνει
Όταν το άλογο δεν θέλει τότε τα πράγματα ζορίζουν. Το Journey With Me και ο αναβάτης Rachael Blackmore πέφτουν στο Ballymore Novices’ Hurdle κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Cheltenham Festival.
Νετάνια, Ισραήλ: Δαμάζοντας τα κύματα
Ένας επαγγελματίας σέρφερ κάνει ελιγμούς σε ένα κύμα στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά τον πρώτο γύρο της προκριματικής σειράς του παγκόσμιου πρωταθλήματος σέρφινγκ στη Νετάνια, δίνοντας στον φωτογράφο ένα από τα καλύτερα καρέ αυτής της εβδομάδας.