Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση• θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες».
Η Ρωσία «προσποιείται» ότι διαπραγματεύεται
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».
Όπως στο Χαλέπι (της Συρίας) ή το Γκρόζνι (της Τσετσενίας) η «ρωσική λογική (…) συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι ‘ανθρωπιστικοί διάδρομοι’ που δημιουργούνται ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής».
Αντίθετα ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι η Ουκρανία συμπεριφέρεται «με υπευθυνότητα και είναι ανοικτή στις συνομιλίες», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά τους οι Δυτικοί έχουν υιοθετήσει μια λογική «αυστηροποίησης των κυρώσεων μέχρι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποφασίσει ότι το τίμημα που θα πληρώσει για τη συνέχιση της σύγκρουσης είναι τόσο αυξημένο που είναι προτιμότερο να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να ξεκινήσει μια πραγματική διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Λεντριάν.
Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει «χημικά ή βιολογικά όπλα» στην Ουκρανία, αυτό «θα αποτελούσε μια απαράδεκτη κλιμάκωση και θα προκαλούσε την επιβολή μαζικών και ριζοσπαστικών κυρώσεων, χωρίς ταμπού» εναντίον της Μόσχας.