Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπισε τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και από ορισμένους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, από τους οποίους φαίνεται να χάνει τη στήριξή του. Τουλάχιστον έτσι μεταδίδει η βρετανική Mirror.
Ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Όλιβερ Στόουν είναι ένας από τους πολλούς διάσημους που έχουν πάρει πίσω την υποστήριξή τους προς τον άρχοντα του Κρεμλίνου. Ο κ. Στόουν έγραψε στο Twitter: «Αν και οι ΗΠΑ έχουν πολλούς επιθετικούς πολέμους στη συνείδησή τους, αυτό δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα του κ. Πούτιν στην Ουκρανία. Μια ντουζίνα λάθη δεν κάνουν ένα σωστό… Η Ρωσία έκανε λάθος που εισέβαλε».
Οι Ρώσοι αστέρες του αθλητισμού μοιράστηκαν επίσης την αντίθεσή τους στην εισβολή, παρά τους κινδύνους που ενέχει το να μιλάς εναντίον του Πούτιν. Πρώην φιλοκρεμλινικοί παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, έσπασαν επίσης τις γραμμές τους με τον Πούτιν καταδικάζοντας την επίθεση της Ρωσίας.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική εισβολή, με αναφορές για χαμηλό ηθικό μεταξύ των στρατιωτών του Πούτιν.
Αθλητές
Δεκάδες Ρώσοι αστέρες του αθλητισμού έχουν ταχθεί κατά του πολέμου του Πούτιν, ζητώντας τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο τενίστας Αντρέι Ρούμπλεφ έγραψε τις λέξεις «Όχι πόλεμο παρακαλώ» σε έναν φακό κάμερας μετά τη νίκη του σε έναν αγώνα στο Ντουμπάι τον περασμένο μήνα.
Εν τω μεταξύ, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Εβγκένια Μεντβέντεβα δήλωσε ότι ελπίζει «όλα αυτά να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, σαν ένα κακό όνειρο» σε μια ιστορία στο Instagram. Ο αστέρας του χόκεϊ επί πάγου του NHL Άλεξ Οβέτσκιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τον Πούτιν στο παρελθόν, ικέτευσε επίσης «Παρακαλώ, όχι άλλος πόλεμος». Δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω πολλούς φίλους στη Ρωσία και την Ουκρανία και είναι δύσκολο να βλέπω τον πόλεμο. Ελπίζω σύντομα να τελειώσει και να υπάρξει ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σας παρακαλώ, όχι άλλος πόλεμος. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στον πόλεμο, η Ρωσία, η Ουκρανία, διάφορες χώρες. Νομίζω ότι ζούμε σε έναν κόσμο, πρέπει να ζούμε ειρηνικά».
Παγκόσμιοι ηγέτες και πολιτικοί
Ο πρώην ηγέτης του SNP Άλεξ Σάλμοντ είχε μοιραστεί στο παρελθόν το θαυμασμό του για τον Πούτιν και είχε εκπομπή στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Κρεμλίνου Russia Today. Ωστόσο, τώρα έχει αναστείλει την εκπομπή του και λέει ότι δεν θα συνεχίσει μέχρι να «αποκατασταθεί η ειρήνη» στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν υπαναχώρησε από την υποστήριξή του προς τον Πούτιν καταδικάζοντας την επίθεση στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, προηγουμένως στενός σύμμαχος του Πούτιν, προσχώρησε επίσης στη χορωδία της αντίθεσης στην επίθεση της Ρωσίας.
Σε μια παρόμοια κίνηση, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο και χαρακτήρισε την επίθεση «αδικαιολόγητη χωρίς επιφυλάξεις».
Και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, υποστηρικτής του Πούτιν στο παρελθόν, χτύπησε τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ζήτησε «κοινή απάντηση από τους συμμάχους».
Ηθοποιοί
Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος αγκάλιασε τον φίλο του Πούτιν αφού έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα, χαρακτήρισε τον πόλεμο «αδελφοκτόνο» και προέτρεψε τον φίλο του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος κωμικός Ιβάν Ουργκάντ, ο οποίος έχει βραδινή εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, μοιράστηκε ένα μαύρο τετράγωνο στο Instagram και έγραψε «Φόβος και πόνος. Όχι στον πόλεμο».
Ένας άλλος κωμικός, ο Μαξίμ Γκάλκιν, σύζυγος της τραγουδίστριας Άλλα Πουγκατσέβα – η μεγαλύτερη διασημότητα της Ρωσίας, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στον πόλεμο.
Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να πω αυτό που αισθάνομαι! Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό! Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τον πόλεμο! Όχι στον πόλεμο!».
Δημοσιογράφοι
Η συντάκτρια του καναλιού 1 της Ρωσίας Μαρίνα Οβσιανσίκοβα εισέβαλε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ειδήσεων με ένα πλακάτ «Όχι στον πόλεμο». Της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια επειδή προειδοποίησε τους τηλεθεατές να μην πιστεύουν την «προπαγάνδα» που μεταδίδεται. Πριν εισβάλει στο τμήμα ειδήσεων φαίνεται ότι ηχογράφησε ένα βίντεο όπου ζητούσε συγγνώμη για τη δουλειά της στη ρωσική κρατική τηλεόραση και κατηγορούσε τον Πούτιν για τον πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη δημοσιογράφος, η Λιλίγια Γκιλντέγιεβα παραιτήθηκε από το κανάλι NTV της Gazprom-Media.
Η ίδια δήλωσε: «Στην αρχή έφυγα, φοβόμουν ότι δεν θα με άφηναν να φύγω, μετά έγραψα την επιστολή παραίτησής μου». Η ανταποκρίτρια του καναλιού 1 στο Παρίσι Ζάννα Αγκαλάκοβα φέρεται επίσης να έχει παραιτηθεί.
Εκτός από τους παραπάνω υπάρχουν και άνθρωποι από κάθε τομέα της ζωής μας που αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν. Ο νούμερο πέντε στην παγκόσμια κατάταξη σκακιστής Yan Nepomniachtchi, από τη Ρωσία, μοιράστηκε επίσης ένα μήνυμα «πείτε όχι στον πόλεμο».
Την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter: «Η ιστορία έχει δει πολλές μαύρες Πέμπτες. Αλλά η σημερινή είναι πιο μαύρη από τις άλλες. #saynotowar.»
Ένας από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, ο Μιχαήλ Φρίντμαν, κάλεσε να σταματήσει η «αιματοχυσία», ενώ ο διάσημος πιλότος δοκιμών Αλεξάντερ Γκαρνάεφ καταφέρθηκε επίσης εναντίον της επίθεσης στην Ουκρανία.