Μαζική μορφή παίρνουν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου της Ουκρανίας, καθώς χιλιάδες πολίτες σε Ρωσία και Ευρώπη βγήκαν στους δρόμους και όχι μόνο έκαναν έκκληση για ειρήνη, αλλά ζήτησαν «να σταματήσει η σφαγή από τα ρωσικά στρατεύματα».
Αρχικά, το Γαλλικό πρακτορείο ανακοίνωσε πως αρκετοί Ρώσοι αψήφησαν και την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Ρωσία για να πουν «όχι στον πόλεμο». Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, ο τελικός απολογισμός είναι 2.114 συλλήψεις, αριθμός που, σύμφωνα με την ίδια, αυξάνει σε 5.250 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής.
Χαρακτηριστικά, στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτές οι καθημερινές συγκεντρώσεις είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, όμως το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιούνται είναι αξιοσημείωτο, καθώς η κοινωνία των πολιτών είναι συρρικνωμένη λόγω της καταστολής που επικρατεί στη Ρωσία. Η παραμικρή διαδήλωση χωρίς άδεια προκαλεί αμέσως την επέμβαση της αστυνομίας και μπορεί να συλληφθεί κάποιος ακόμη κι αν στέκεται μόνος του στο δρόμο με ένα πλακάτ.
«Σταματήστε τον Πούτιν»
«Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε τον Πούτιν!»: από το Βερολίνο μέχρι την Πράγα, περνώντας από τη Μαδρίτη και το Βίλνιους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τα χρώματα της Ουκρανίας, το κίτρινο και το μπλε, διαδήλωσαν στην Ευρώπη, ώστε να εκφράσουν το φόβο τους για μια επέκταση της σύγκρουσης.
Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, 70.000 στην Πράγα, 40.000 στη Μαδρίτη, 15.000 στο Άμστερνταμ, 10.000 στην Κοπεγχάγη.
Στο Βερολίνο, οι συγκεντρωμένοι ήταν πενταπλάσιοι απ’ ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, γεγονός που μαρτυρεί τη συγκίνηση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξυπνάει σκοτεινές μνήμες σ’ αυτή τη μητρόπολη που μέχρι το 1990 ήταν το επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου.
Επίσης, στην Πράγα, η περίφημη πλατεία Βεντσεσλάς, στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας, είχε μαυρίσει από τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μέρος συμβολικό, καθώς εκεί ήταν κυρίως που διεξήχθη η αντιπαράθεση με τα ρωσικά άρματα μάχης το 1968 κατά την «Άνοιξη της Πράγας».