Το Πολεμικό Ναυτικό της Μιανμάρ συνοδεύει ένα σκάφος στο οποίο επιβαίνουν 727 μετανάστες και το οποίο έπλεε μεσοπέλαγα σε μία «ασφαλή» τοποθεσία όπου αξιωματούχοι θα επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας.
Διορθώνοντας δήλωση που είχε γίνει νωρίτερα σύμφωνα με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό κατηύθυνε το αλιευτικό σκάφος που είχε υποστεί μετατροπή προς τα χωρικά ύδατα του γειτονικού Μπανγκλαντές, ο Γε Χτουτ είπε πως οι μετανάστες κατευθύνονται σε ασφαλή περιοχή, την οποία δεν αποκάλυψε, και ότι τους έχουν χορηγηθεί νερό και τρόφιμα.
«Η επιχείρηση αρχίζει. Θα οδηγηθούν σε ασφαλή προορισμό», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Γε Χτουτ. Δεν αποκάλυψε την τοποθεσία για λόγους “ασφαλείας και ανησυχιών για την ασφάλεια”.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στις 29 Μαΐου σε ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος στο οποίο είχαν αρχίσει να μπαίνουν νερά.
Περιλαμβάνονται στους περίπου 2.000 ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να βρίσκονται ακόμη μεσοπέλαγα αφού εγκαταλείφθηκαν από συμμορίες διακίνησης ανθρώπων αφότου η Ταϊλάνδη άρχισε, τον περασμένο μήνα, να εφαρμόζει μία πολιτική καταστολής.
Η κυβέρνηση είχε αποκαλέσει αρχικά τους μετανάστες «Μπενγκάλι», ένας όρος που χρησιμοποιείται τόσο για τους κατοίκους του Μπανγκλαντές όσο και για τους Ροχίνγκια, μία μουσουλμανική μειονότητα περίπου 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ.
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ αρνείται να αναφερθεί στους Ροχίνγκια με το όνομά τους και επιμένει ότι οι περισσότεροι είναι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, Ζουν σε συνθήκες απαρτχάιντ και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από την πλειονότητα των κατοίκων της Ραχίν, που είναι βουδιστές.
Η έξοδος των Ροχίνγκια είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Μιανμάρ, στην οποία ασκούνται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να δώσει υπηκοότητα στους Ροχίνγκια, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει οργή στο εσωτερικό αν τους συμπεριλάβει στις δεκάδες των εθνικοτήτων τις οποίες αναγνωρίζει ήδη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες πως η Μιανμάρ θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική των διακρίσεων κατά των Ροχίνγκια έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στη δημοκρατία της.