Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με ένα ερωτηματολόγιο για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ουγγρική κυβέρνηση σε όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας.

«Έχουμε σοκαριστεί από τον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού (της Ουγγαρίας) που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης που έγινε στις αρχές του έτους στο Παρίσι», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Σεσίλ Πουιγί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέτει κανείς ότι οι μετανάστες που αναζητούν εργασία ή αιτούνται άσυλο έχουν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το μήνυμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν υποδηλώνει ότι οι οικονομικοί μετανάστες συνιστούν «μια νέα απειλή» για την Ουγγαρία και ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει πώς «θα αμυνθεί απέναντι στους παράνομους μετανάστες».

Η Ύπατη Αρμοστεία «υπενθυμίζει στις ουγγρικές αρχές ότι έχουν καθήκον, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να καταπολεμούν την ξενοφοβία και τις διακρίσεις», σημείωσε η Πουιγί. Οι πολιτικές που ακολουθούνται για τη μετανάστευση θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή ότι «όλοι οι μετανάστες, όποιο και αν είναι το νομικό καθεστώς τους, ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν στα σύνορα ή ο τόπος προέλευσής τους, έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους με βάση το διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Η Πουιγί εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπάν ότι θέλει να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα του. «Κάθε απόπειρα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ουγγαρία θα ήταν μια φρικτή οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά της εσχάτης των ποινών», κατέληξε.