Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή πέντε εκατομμυρίων Σύρων, από τους οποίους 2,2 εκατομμύρια είναι παιδιά, εξαιτίας των εκρηκτικών όπλων (όλμοι, ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, βόμβες που ρίχνονται από αεροπλάνα και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί). Η χρήση των όπλων αυτών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις κατοικημένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Handicap International.

Στα τέσσερα χρόνια πολέμου, οι εμπόλεμες πλευρές έκαναν μαζική χρήση των όπλων αυτών και στο 75% των περιπτώσεων, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, «αυτό υποδηλώνει ότι οι εμπόλεμοι ουδεμία πρόθεση έχουν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ αμάχων και πολεμιστών, κάτι που συνιστά παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου».

«Συνολικά 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι -μεταξύ τους δύο εκατομμύρια παιδιά- ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, με συνέπεια να δημιουργείται άμεση και μακροπρόθεσμη απειλή για τη ζωή τους. Η χρήση των όπλων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση έχει “φοβερές συνέπειες για τους άμαχους», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Λόγω της φύσης τους, τα εκρηκτικά όπλα σκοτώνουν ή προκαλούν πολύπλοκα τραύματα», επισημαίνει η συντονίστρια για τη Μέση Ανατολή της Handicap International, Αν Γκαρελά.

Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2012 και του Μαρτίου 2015, η ΜΚΟ κατέγραψε 77.645 περιστατικά και το 83,73% αυτών οφείλονταν στα εκρηκτικά όπλα. Τα υπόλοιπα προκλήθηκαν από ελαφρά όπλα και μικρού διαμετρήματος, διευκρινίζεται στη μελέτη.

Σχεδόν το σύνολο της Συρίας έχει πληγεί από αυτό το είδος των όπλων. Από τις 267 περιφέρειες της χώρας, σε μόλις 26 δεν έχει γίνει χρήση των όπλων αυτών.

Οι επαρχίες του Χαλεπίου, της περιφέρειας της πρωτεύουσας Δαμασκού, του Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και του Χομς (κεντρική Συρία) είναι οι πλέον πληγείσες από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, επισημαίνει η ΜΚΟ που εφαρμόζει προγράμματα αποκατάστασης και έκτακτης διανομής βοήθειας για τους τραυματίες και τους ανάπηρους.

Μολονότι στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων γίνεται χρήση εκρηκτικών όπλων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα περιστατικά με νάρκες κατά προσωπικού καταγράφονται συχνότερα στη συριακή ύπαιθρο, κυρίως στις επαρχίες Χασάκα, Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στη ανατολική και βορειοανατολική χώρα.

Για τη Handicap International, το θέμα πρέπει να αποτελέσει «προτεραιότητα».