Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστό ότι ο ιστότοπος Wikileaks έχει στη κατοχή του αμερικάνικα απόρρητα έγγραφα τα οποία πρόκειται να δημοσιεύσει απόψε το βράδυ. Μάλιστα γίνεται λόγος για αποκαλύψεις-βόμβες που αφορούν μυστικές συνομιλίες μεταξύ πολλών χωρών.

Χθες οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση με τo Wikileaks για τη δημοσίευση των απόρρητων αυτών εγγράφων, αφού μόνο και μόνο η κατοχή των εγγράφων αποτελεί παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Σε επιστολή που έστειλε στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Εσέιντζ , ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι η παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας συνεχίζεται όσο το απόρρητο υλικό βρίσκεται στα χέρια του Wikileaks.

Ο Τζούλιαν Εσέιντζ ζητά πληροφορίες για ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο από τις αποκαλύψεις του ιστότοπου. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο, Χάρολντ Κοχ, η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατιωτών κ.λπ.