Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων, η Frontex, οφείλει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλίσει «μεγαλύτερο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Εμιλι Ο΄Ράιλι, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη μεταναστευτική ροή στη Μεσόγειο.
Ανάμεσα στο 2006 και το 2015, η Frontex, η οποία συντονίζει τους αναγκαστικούς επαναπατρισμούς, διαχειρίσθηκε 267 τέτοιες επιχειρήσεις με αντικείμενο 13.000 ανθρώπους.
Ολοκληρώνοντας έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014, η Εμιλι Ο΄Ράιλι «συγχαίρει την Frontex για το μέχρι σήμερα έργο της», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας της. Αλλά, επισημαίνει ότι «είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερα για να διασφαλισθεί μεγαλύτερος σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών» κατά των οποίων εφαρμόζεται το μέτρο της απέλασης.
Η παρατήρηση αυτή της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή συμπίπτει με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των ατόμων που εισέρχονται παρανόμως στο έδαφός της. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διασφάλιση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των επαναπατριζομένων προσώπων», επιμένει.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής δηλώνει δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι η Frontex αρνείται να συγκροτήσει τον δικό της μηχανισμό προσφυγών και ζητεί από την υπηρεσία «να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τους δικούς τους μηχανισμούς προσφυγών».
Ζητεί επίσης για τις οικογένειες με εγκύους και παιδιά να έχουν χωριστές θέσεις από τους υπολοίπους επαναπατριζόμενους στα αεροπλάνα της επιστροφής. Προτείνει επίσης μετατροπές στο κώδικα συμπεριφοράς της Frontex, κυρίως στον τομέα της χρήσης περιοριστικών μέτρων, και εγγυήσεις ότι «οι ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται εγκαίρως».
Η Frontex δεν έχει επισημάνει παρά «τρεις καταστάσεις κρίσης» κατά τη διάρκεια αυτών των αναγκαστικών επαναπατρισμών, τονίζοντας ότι κάθε κράτος μέλος που συμμετέχει σε μία επιχείρηση επαναπατρισμού είναι υπεύθυνο για τη δική του ομάδα επαναπατριζομένων. Η υπηρεσία, τονίζει η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, «έχει επίσης αναφέρει πρακτικά προβλήματα που προέρχονται από τη διάσταση των εθνικών κανονισμών σχετικά με την προσφυγή σε μέτρα καταναγκασμού».
Ανάμεσα στο 2010 και το 2012, 1,5 εκατομμύριο εντολές απέλασης εκδόθηκαν στην ΕΕ. Μόνο το ένα τρίτο των προσώπων αυτών εγκατέλειψαν τελικά το ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με ευρωπαϊκό εσωτερικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Statewatch.