Μαχητές του σιιτικού κινήματος των Χούτι, με την υποστήριξη στρατιωτικών πιστών στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, μπήκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα σουνιτικής επαρχίας Σάμπουα της ανατολικής Υεμένης, ανέφεραν κάτοικοι, παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους από τη συμμαχία Αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι ηγέτες φυλών της περιοχής αλλά και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας διευκόλυναν την είσοδο των δυνάμεων των Χούτι στην πόλη Άτακ, όπου κατέλαβαν τον έλεγχο γραφείων των τοπικών αρχών και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που οι Χούτι, Ζαϊδίτες σιίτες, και δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ μπήκαν στην πόλη από όπου προέρχεται η ακραιφνώς σουνιτική φυλή των Αουλάκι.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τους Χούτι και τις δυνάμεις του Σάλεχ πιο κοντά στον πιο πολύτιμο οικονομικό πόρο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό εξαγωγής αερίου Μπάλχαφ, στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Άτακ.

Η Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη τεσσάρων ακόμη κρατών του Κόλπου και άλλων αραβικών χωρών, διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, μετά την προέλασή τους προς το Άντεν, προπύργιο του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να καταφύγει στο Ριάντ.

Η εκστρατεία αυτή όμως απέτυχε να σταματήσει την είσοδο των Χούτι και των δυνάμεων οι οποίες παραμένουν πιστές στον Σάλεχ στο Άντεν. Η συμμαχία λέει ότι έχει αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Χούτι, έχει καταστρέψει αποθήκες όπλων και τους έχει απωθήσει σε ορισμένες επαρχίες του νότου, γύρω από το Άντεν.

Νωρίτερα σήμερα κάτοικοι της περιοχής αλ Σίντα στην κεντρική Υεμένη ξύπνησαν και είδαν τα λάβαρα της αλ Κάιντα να κυματίζουν στα κτίρια των τοπικών αρχών.

Οι κάτοικοι είπαν πως μαχητές της αλ Κάιντα, υπό την ηγεσία ενός τοπικού οπλαρχηγού, γνωστού με το όνομα Μάμουρ αλ Χάκεμ, κατέλαβαν την περιοχή τη νύχτα. Κατά τους ίδιους, οι Χούτι, που έλεγχαν την πόλη επί δύο μήνες και πλέον, αποχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχη.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ένας από τους πιο ενεργούς βραχίονες του δικτύου που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, εκμεταλλεύεται το κενό ασφαλείας για να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τα ερείσματά τις στις απομακρυσμένες περιοχές της ανατολικής Υεμένης.

Την περασμένη εβδομάδα η ΑΚΑΧ κατέλαβε την πόλη Μουκάλα, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με κατοίκους, μαχητές προσπαθούν να εκδιώξουν από την πόλη την αλ Κάιντα, όμως μεγάλα τμήματά της παραμένουν υπό τον έλεγχο των μελών της.

Οι Χούτι, οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Σαναά τον Σεπτέμβριο, είχαν υποστηρίξει αρχικά πως η προέλασή τους πέραν της πρωτεύουσας σκοπό είχε να αντιμετωπιστεί η αλ Κάιντα, η οποία διαθέτει παρουσία στην κεντρική και στην ανατολική Υεμένη.

Μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία έπληξαν στρατιωτικούς στόχους και αποθήκες όπλων κοντά στη Σαναά, σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούτι, καθώς και στο βορρά, κοντά στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, και στο νότο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ακόμη, μαχητικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν επανειλημμένα μια παιδική χαρά όπου είχαν συγκεντρωθεί μαχητές των Χούτι ανατολικά της συνοικίας αλ Μανσούρα του Άντεν.

Αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ προχώρησαν επίσης σε ρίψεις εφοδίων σε μαχητές φυλών που έχουν ταχθεί υπέρ του Χάντι στην περιοχή Ράντφαν, νότια της πόλης Νταλέα, κοντά στο Άντεν.

Καταφέρθηκαν επίσης πλήγματα εναντίον μιας μονάδας του στρατού πιστής στον Σάλεχ στη Νταλέα καθώς και στις νότιες επαρχίες Σάμπουα και Τάιζ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ακόμη αργά χθες μαχητικά έπληξαν μια στρατιωτική βάση κοντά στα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που συνδέουν τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες. Ακόμη έπληξαν ένα νησί στα στενά.

Επίσης, πριν από λίγο, αναφέρθηκε ότι επλήγη το υπουργείο Άμυνας στη Σαναά, όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις και υψώθηκε μια στήλη πυκνού καπνού, την δέκατη πέμπτη ημέρα της εκστρατείας της συμμαχίας.

Στο διπλωματικό πεδίο, το Ιράν κάλεσε σήμερα το επιτετραμμένο της Σαουδικής Αραβίας στην Ισλαμική Δημοκρατία στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις, μετά τον ισχυρισμό του ταξίαρχου Άχμεντ Ασέρι—εκπροσώπου της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ—ότι η Τεχεράνη εκπαιδεύει τους Χούτι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Ιράν, ο διπλωματικός απεσταλμένος εκλήθη λόγω των «ανυπόστατων κατηγοριών» του ταξίαρχου Ασέρι το βράδυ χθες Τετάρτη.