Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν αναφορές του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς τον κ. Άιντε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ μίλησε για «κρίση υδρογονανθράκων», προσθέτοντας ότι πολλές χώρες, δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη. Η οικονομική ζώνη, υποστήριξε, «δεν είναι κυρίαρχη περιοχή». Υπάρχει, είπε, η νομική και πολιτική διάσταση του ζητήματος.

Το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφερε, είναι ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορεί μία πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο των κατοίκων, χωρίς να συμβουλεύεται την άλλη». Η «κρίση υδρογονανθράκων», δήλωσε ο κ. Άιντε, «ουσιαστικά, απεικονίζει τις διαφορετικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής για το Κυπριακό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της και σημείωσε ότι θεωρεί τις δηλώσεις «ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις σχετικές συμβάσεις των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ταυτόχρονα, τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, και υπέδειξε ότι «ο κ. Άιντε ως εκπρόσωπος του γγ, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις των ΗΕ».

Στις δηλώσεις Άιντε αντέδρασαν έντονα και τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.