Σήμερα καταγράφηκαν 9.503 κρούσματα κορονοϊού ενώ 92 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 301.560 διαγνωστικά τεστ, το 3,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 743 ασθενείς με covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 5.879, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Από σήμερα, στο μεταξύ, άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», όπως χαρακτηρίζεται. Το πιστοποιητικό αυτό – το οποίο λαμβάνει κανείς μόνο εφόσον εμβολιαστεί ή νοσήσει – επιτρέπει την πρόσβαση σε αθλητικές διοργανώσεις, συναυλίες, θέατρα, κλειστούς χώρους εστιατορίων κ.α..
Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζουν περισσότερους περιορισμούς από σήμερα, σε σχέση με το προηγούνενο «πακέτο» μέτρων.
Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους πολίτες το αρνητικό τεστ θα απαιτείται, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, τόσο για να μπαίνουν στον χώρο εργασίας τους όσο και στα αστικά και υπεραστικά μέσα μεταφοράς.
Το μέτρο αφορά όλους τους κατοίκους της χώρας ηλικίας άνω των 12 ετών. Κατά συνέπεια, αφορά και τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, για τη χρήση του μετρό και των λεωφορείων.
Συνεχείς έλεγχοι
Το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε σήμερα στη Ρώμη, ύψους 400 ευρώ, δόθηκε σε έναν 50χρονο που είχε ανέβει σε λεωφορείο, στην πλατεία Φλαμίνιο της ιταλικής πρωτεύουσας, χωρίς σούπερ πράσινο πάσο ή τεστ. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «σε λίγες ημέρες θα εμβολιαστεί». Οι ελεγκτές του επέβαλαν το κατώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η πράσινη κάρτα ή το τεστ είναι αναγκαία και για όσους πολίτες θέλουν να πάρουν φέρυ μποτ για να μεταβούν από τη Σικελία στην Καλαβρία, και το αντίστροφο.
Σε όλες τις ιταλικές μεγάλες πόλεις, από την Νάπολη μέχρι το Μιλάνο, αστυνομικοί, καραμπινιέροι, όπως και άνδρες και γυναίκες του στρατού, πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους.
Η κυβέρνηση Ντράγκι τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για όποιον παραβιάζει το συγκεκριμένο μέτρο και ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα από 400 μέχρι 1.000 ευρώ.