Εντολή στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Τικρίτ και να φροντίσουν να σταματήσουν οι «βανδαλισμοί» στην πόλη απ’ όπου εκδιώχθηκαν πρόσφατα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι, έδωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αμπάντι έδωσε «εντολές στις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Τικρίτ» να αντιμετωπίσουν τους βανδαλισμούς εκ μέρους των «συμμοριών» που επιδιώκουν, όπως υποστηρίζει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, να αμαυρώσουν την εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας και των σιιτών συμμάχων τους.

Οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης ανακατέλαβαν την Τικρίτ στις 31 Μαρτίου, μετά από πολυήμερες μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που την είχαν υπό τον έλεγχό τους επί περίπου 10 μήνες.

Ο Αμπάντι έκανε έκκληση «να συλληφθεί οποιοσδήποτε προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες (σ.σ. βανδαλισμούς) και να προστατευθούν οι περιουσίες και οι υποδοχές στην επαρχία Σαλαχεντίν», πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τικρίτ.
Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τι είδους ήταν αυτοί οι «βανδαλισμοί», όμως ομάδες ενόπλων που συνέδραμαν τον στρατό στην ανακατάληψη έγραψαν το όνομα των οργανώσεών τους σε σπίτια, καταστήματα και άλλα κτίρια. Παρόμοιες ενέργειες αναφέρθηκαν και εκ μέρους των αστυνομικών της δύναμης ταχείας αντίδρασης.

Ρούχα και καλλυντικά εκλάπησαν από καταστήματα ενώ τις τελευταίες ημέρες πυρπολήθηκαν ορισμένα κτίρια. Δεν είναι όμως σαφές εάν αυτό έγινε στην προσπάθεια αποναρκοθέτησης της πόλης —καθώς το ΙΚ είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα σημεία— ή αν ήταν μια μορφή εκδίκησης σε βάρος των σουνιτών κατοίκων της Τικρίτ.

Ο αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους παραστρατιωτικούς συμμάχους τους «να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που απελευθερώνουν». Αυτό άλλωστε επιτάσσει «το θρησκευτικό, εθνικό και ηθικό καθήκον», συνέχισε στο κήρυγμα που διάβασε εκ μέρους του ένας εκπρόσωπός του κατά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Κερμπάλα.

Επιπροσθέτως, «μια τέτοια ενέργεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να πειστούν εκείνοι που δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης της περιοχής τους», πρόσθεσε.