Την «κατηγορηματική αντίθεσή της» εξέφρασε η Κίνα αναφορικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τον Δεκέμβριο και στην οποία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Κίνα (ούτε και η Ρωσία).
«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.
Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή. «Χάρη στην σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στη δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν προσκλήθηκε ούτε η Ρωσία
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, αν και δεν έχει ελέγξει ποτέ το νησί από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, που διαθέτει δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, το δικό της νόμισμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.
Απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πεκίνο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε 110 χώρες και εδαφικές ενότητες στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία, ανάμεσά τους και τους δυτικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο στρατηγικοί αντίπαλοι της Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Πεκίνο, δεν έχουν προσκληθεί.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές από την είσόδό του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο ότι η μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίας και τα αυταρχικά καθεστώτα, τη Ρωσία και την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Η «σύνοδος για τη δημοκρατία» είναι η υλοποίηση προεκλογικής του δέσμευσης. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση με τη δια ζώσης συμμετοχή, θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα.
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ρωσική αντίδραση στο «άκυρο» από τη σύνοδο
Η σύνοδος που συγκαλεί ο Τζο Μπάιντεν, και στην οποία δεν είναι προσκεκλημένες ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, έχει ως στόχο «να διαιρέσει τις χώρες», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργήσουν νέες γραμμές διαίρεσης, να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές και κακές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θεωρεί αυταρχικές αυτές τις δύο χώρες, κατά των οποίων πρέπει να εγείρουν το ανάστημά τους οι δημοκρατίες.
Τα θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας δεν λείπουν τους τελευταίους μήνες, παρά τις διακηρύξεις περί κατευνασμού των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής τον Ιούνιο στην Γενεύη.
Τελευταίο θέμα τριβής, οι κινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τις τελευταίες ημέρες, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση.