Από ατύχημα και όχι κάποια εμπρηστική επίθεση αντιισλαμιστών, προκλήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα τέμενος της Σουηδίας την ημέρα των Χριστουγέννων και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν κατάφερε να καθορίσει τα ακριβή της αίτια.

«Η ολοκληρωμένη έρευνα μάς επιτρέπει να αποκλείσουμε μια εξωτερική “επίθεση” εναντίον του τεμένους», δήλωσε ο Φρέντρικ Βάλεν, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας σε ανακοίνωσή του.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα ή περισσότερα πρόσωπα έριξαν κάτι στο εσωτερικό του τεμένους προτού διαφύγουν τρέχοντας μπορούν να απορριφθούν», πρόσθεσε.

Στις αρχές Μαρτίου μια τοπική εφημερίδα είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν πήρε φωτιά μια φριτέζα.

Σύμφωνα με την αστυνομία όμως, η έρευνα δεν επέτρεψε να καθοριστούν με βεβαιότητα τα αίτια της πυρκαγιάς και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το συμβάν αυτό, μια άλλη πυρκαγιά, που προφανώς προκλήθηκε από εμπρησμό, είχε προκαλέσει υλικές ζημιές στο τέμενος του Έσλεβ, στη νότια Σουηδία. Και την 1η Ιανουαρίου μια βόμβα μολότοφ είχε ριφθεί εναντίον ενός τεμένους στην Ουψάλα. Οι δύο αυτές επιθέσεις δεν έχουν διαλευκανθεί.

Το αντιρατσιστικό περιοδικό Expo έχει καταγράψει περισσότερες από δέκα επιθέσεις εναντίον τεμενών στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του 2014.