Μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ κατηγόρησε τον συριακό στρατό για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διότι σκότωσε 610 γιατρούς και ιατρικό προσωπικό από την έναρξη της κρίσης στη Συρία το 2011, σύμφωνα με έκθεση της που παρουσιάστηκε σήμερα.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στοχοθετούν «συστηματικά» νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικό προσωπικό εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση των Physicians for Human Rights (Γιατροί για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Όπως αναφέρει η έκθεση 139 από τα 610 μέλη του ιατρικού προσωπικού που σκοτώθηκαν εκτελέστηκαν ή βασανίστηκαν.

Συνολικά η έκθεση κάνει λόγο για 233 επιθέσεις εναντίον 183 νοσοκομείων και κλινικών. Κάποιες επιθέσεις έγιναν με βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει κάθε είδους τεχνικές: συλλήψεις σε μονάδες επειγόντων περιστατικών, βομβαρδισμούς νοσοκομείων, βασανιστήρια, ακόμη και εκτελέσεις γιατρών που προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες ή ασθενείς», κατήγγειλε η Έριν Γκάλαχερ διευθύντρια ερευνών της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η Δαμασκός ευθύνεται για το 88% των επιθέσεων εναντίον συριακών νοσοκομείων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το 97% των φόνων μελών του ιατρικού προσωπικού.

Οι επιθέσεις αυτές θεωρούνται παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όμως «όταν είναι συστηματικές και γενικευμένες όπως στη Συρία αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», εκτιμά η έρευνα.

Οι αριθμοί που παρουσίασε η ΜΚΟ στην έκθεση με τίτλο: «Οι γιατροί στη γραμμή του πυρός: τέσσερα χρόνια επιθέσεων εναντίον του ιατρικού προσωπικού στη Συρία», προέρχονται από «πηγές στο πεδίο».