Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρχίζει σήμερα εκστρατεία στην Ουάσινγκτον, ενώπιον του ισχυρού φιλοισραηλινού αμερικανικού λόμπι (AIPAC), ώστε να τορπιλίσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν προσπαθούν να επιτύχουν έως τις 31 Μαρτίου και η Ουάσινγκτον θέλει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί.

Ο Νετανιάχου έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσινγκτον για μια «ιστορική» αποστολή που έχει στόχο να καταγγείλει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την «κακή» διεθνή συμφωνία που ετοιμάζεται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό, κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε πολλά για τη συμφωνία που καταρτίζεται. Κατά την άποψή μας, είναι μια κακή συμφωνία», τόνισαν χωρίς να διευκρινίσουν ποια είναι η πηγή των «εξαιρετικής σημασίας πληροφοριών» που απέσπασε το Ισραήλ σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία θα δώσει εγγυήσεις για την ειρηνική χρήση του πυρηνικού της προγράμματος και θα πετύχει άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
 
Το εβραϊκό κράτος, εχθρός του σιιτικού Ιράν, δεν θέλει να ακούσει για τη συμφωνία αυτή και ο Νετανιάχου αναμένεται να την καταγγείλει αργότερα σήμερα, ενώπιον 16.000 συνέδρων του AIPAC που πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του στην Ουάσινγκτον έως και αύριο.

Την Τρίτη και πριν επιστρέψει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, έπειτα από πρόσκληση του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, πρωτοβουλία που αγνόησε την κυβέρνηση των Δημοκρατικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την «καταστροφική» κίνηση για τα ίδια τα θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών» που επί μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχρές.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τον πρόεδρο Ομπάμα, οι προσωπικές σχέσεις του οποίου με τον Νετανιάχου είναι πολύ κακές εδώ και χρόνια.

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς τι μας ανησυχεί», υποστήριξαν συνεργάτες του ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι μια συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

«Φεύγω για την Ουάσινγκτον για μια κρίσιμη και ταυτόχρονα ιστορική αποστολή. Αισθάνομαι ότι είμαι απεσταλμένος όλων των πολιτών του Ισραήλ, ακόμη και αυτών που δεν συμφωνούν μαζί μου, σύσσωμου του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Νετανιάχου λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Νιώθω βαθιά και ειλικρινή ανησυχία για την ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ, καθώς και για την τύχη της χώρας μας και του λαού μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλιστεί το μέλλον μας» είπε.

Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, ο Νετανιάχου, πρώην φοιτητής του φημισμένου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Χάρβαρντ, γνωρίζει μυστικά της αμερικανικής πολιτικής και ξέρει πώς να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο στις ΗΠΑ.

Σε μια χώρα που έχει, μετά το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο αριθμό Εβραίων στον κόσμο (μεταξύ 4,5 και 5,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις), ο Νετανιάχου δεν δίστασε στα προηγούμενα συνέδρια του AIPAC να συγκρίνει μια πυρηνική απειλή του Ιράν με το Ολοκαύτωμα.

Η διευθέτηση της ιστορικής συμφωνίας προκαλεί νέα σοβαρή ψύχρανση στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έχει δυσαρεστηθεί από την επίσκεψη του Νετανιάχου στο Κονγκρέσο και ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί μεταξύ ισραηλινών αξιωματούχων και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ «ποτέ δεν ήταν στενότερες όσο σήμερα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας», επανέλαβε χθες ο Τζον Κέρι.

Συμβολικά, την ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έφθανε στις ΗΠΑ, το αεροσκάφος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προσγειωνόταν στην Ελβετία, με τον Τζον Κέρι να ετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο συνομιλιών με το Ιράν στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν, ο οποίος κατά παράδοση παρίσταται στις ομιλίες ξένων ηγετών, μεταβαίνει στη Γουατεμάλα.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση, ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής, την προσέγγιση με το Ιράν.