Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Delta του κορονοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Delta Plus.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern).

Υπενθυμίζεται πως η Delta είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Alpha, λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Επισημαίνεται πως η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Delta, κατά τις ίδιες πηγές.

«Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική»

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Alpha και τη Delta, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική. Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Αξίζει να αναφερθεί πως λίγα κρούσματα της Delta+ έχουν εντοπιστεί σε ΗΠΑ και Δανία, μεταξύ άλλων χωρών. Κρούσματα με αυτή την παραλλαγή είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι και από τις τουρκικές υγειονομικές αρχές.