Ο Μαρσέλ Προυστ έγραψε: «Θεραπεύουμε τα βάσανα μόνο αν τα βιώσουμε στο έπακρο» και ίσως δεν υπάρχει άλλο πιο ακατάλληλο σχόλιο για τη ζωή του Ομάρ Σαρίφ Τζούνιορ.
Ο εγγονός του ηθοποιού Omar Sharif, Sharif Jr., μόλις 38 ετών, σε μια ισχυρή και ουσιαστική μνήμη αυτοανακάλυψης εξιστορεί την περίπλοκη και γενναία εικονοκλαστική ζωή του στην αυτοβιογραφία του «A Tale of Two Omars».
Τα εγκάρδια και ηρωικά απομνημονεύματα αποκαλύπτουν τον εκφοβισμό του ως παιδί και έφηβο, την απόπειρα αυτοκτονίας, τη φρίκη της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και τις δεκάδες χιλιάδες απειλές κατά της ζωής του, όταν στον αραβικό κόσμο, όπου ζει αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Είναι επίσης μια ιστορία επιβίωσης – που του εμφυσήθηκε από την οικογένεια της μητέρας του, η οποία επέζησε από τα στρατόπεδα θανάτου του Ολοκαυτώματος – αλλά με πλήρη συμπόνια και ενσυναίσθηση.
Και υπάρχουν θαυμάσιες λεπτομέρειες για τις αποδράσεις του ως ο μοναδικός εγγονός του λαμπερού, παγκοσμιοποιημένου παππού του – ο θρυλικός σταρ στις ταινίες ο Λόρενς της Αραβίας, ο Δρ Ζιβάγκο και Αστείο Κορίτσι μεταξύ πολλών άλλων. Με τα τεράστια υγρά του μάτια και τα σκούρα μαλλιά, ο Ομάρ ήταν ένας άντρας άνευ προηγουμένου.
Στα απομνημονεύματά του «A Tale of Two Omars» ο Ομάρ Σαρίφ ο νεότερος μοιράζεται αναμνήσεις από τη ζωή με τον παππού του σταρ του κινηματογράφου. Ο συγγραφέας ήταν ο καλύτερος φίλος, ο προστάτης και ο μόνιμος σύντροφος στις αποδράσεις του ηθοποιού. «Μεγάλωσα σε διαφορετικούς κόσμους» εξηγεί στο βιβλίο ο Ομάρ Σαρίφ τζούνιορ. «Ο πατέρας μου ήταν Αιγύπτιος, η μητέρα μου, Εβραία και από νωρίς ήξερα ότι ήμουν ομοφυλόφιλος. Έτσι, έγινα χαμαιλέοντας» αναφέρει.
Μετά το διαζύγιο των γονιών του, έζησε κυρίως με τη μητέρα του στο Μόντρεαλ, περνώντας υπέροχες διακοπές και καλοκαίρια με τον πατέρα του και τον παππού του Ομάρ, όπως αναφέρει στο βιβλίο. Η γιαγιά του πατέρα του, Φατέμ Χαμάμα, ήταν Αιγύπτια ηθοποιός με τεράστια φήμη που σπάνια μπορούσε να φύγει από το σπίτι της χωρίς να την περικυκλώνει κόσμος. Είχε «εξαιρετικό γούστο» όπως θυμάται ο Σαρίφ τζούνιορ, σημειώνοντας ότι είχε βίλες στην Ελ Γκούνα στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Σαχέλ στη Μεσόγειο.
Ο Σαρίφ γράφει ότι ο παππούς του διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ και είχε ανεξήγητα ξεσπάσματα: «Τελικά, το Αλτσχάιμερ εξόρισε έναν από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο σε ένα άγνωστο τοπίο, χαμένο στο χρόνο και στο χώρο, απομονωμένο σε κομμάτια αναμνήσεις και λίγους φίλους».
Αναφέρει επίσης την καταιγίδα μίσους στην Αίγυπτο, μαζί με το κίνημα για την ανάκληση της αιγυπτιακής του υπηκοότητας και την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα, όταν αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος και εξηγεί ότι μέχρι σήμερα δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.
Ο εγγονός των βασιλέων του Χόλιγουντ από την πλευρά του πατέρα του και των επιζώντων του Ολοκαυτώματος από εκείνη της μητέρας του, ο Ομάρ Σαρίφ νεότερος έμαθε νωρίς πώς να μετακινείται μεταξύ των κόσμων, από τα προάστια του Μόντρεαλ μέχρι το λαμπερό Κάιρο των παππούδων του. Το περίφημο όνομά του τον προστάτευε πάντα όπου κι αν πήγαινε. Όταν, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, πήρε τη δύσκολη απόφαση να βγει στις σελίδες του «The Advocate», ήξερε ότι η ζωή του θα άλλαζε για πάντα. Αυτό που δεν περίμενε ήταν η αντίδραση που ακολούθησε.