Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο να διατηρήσουν και να παρατείνουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες σύντομα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.
«Συζητάμε ενεργά τη διατήρηση και παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων με τους Γερμανούς» επισήμανε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο, που γνωστοποίησε ότι τάσσεται υπέρ της παράτασης των ισχυόντων μέτρων έως το τέλος της χρονιάς.
«Φυσικά εκείνοι (οι Γερμανοί) θέλουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα η αυριανή συνάντηση, εφόσον γίνει, μπορεί να φέρει» κάποιο αποτέλεσμα, τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
«Ωστόσο οι Γερμανοί και ειδικά η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη στο θέμα αυτό» προσέθεσε ο ίδιος.
Το Λονδίνο εξάλλου «διατηρεί το δικαίωμα» να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις και εμποδίσει το ενδεχόμενο διάλυσής τους, διαβεβαίωσε ο Φίλιπ Χάμοντ.
«Επαφίεται σε κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία» τόνισε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προετοιμάζει κάτι τέτοιο, όμως εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να επανεξετάσουμε αυτήν την θέση» προσέθεσε ο Βρετανός υπουργός, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χορήγησης θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ο Φίλιπ Χάμοντ κατηγόρησε επιπλέον τη Μόσχα ότι ρίχνει λάδι στην φωτιά χορηγώντας στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές και επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες βαρέα όπλα και στρατιώτες, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν.
«Η πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς τη στρατιωτική και στρατηγική υποστήριξη που προσέφερε η Ρωσία» επέμεινε ο Χάμοντ.
Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ «συμμερίζονται την ιδέα ότι, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει στρατιωτική επίλυση της σύρραξης, εμείς δε μπορούμε να αφήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να διαλυθούν» προσέθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.