Ένας ανώτατος Ιρανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλλαχνταντί των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, μαζί με μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, ανέφεραν ιρανικοί ιστότοποι σήμερα.
«Στις σιωνιστικές επιθέσεις εναντίον της αντίστασης στη Συρία ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλλαχνταντί, ο πρώην διοικητής της Ταξιαρχίας Σαρολάχ των Φρουρών της Επανάστασης, έπεσε μάρτυρας μαζί με τον Τζιχάντ Μουγνίγια και άλλους τρεις ανθρώπους (οι οποίοι επέβαιναν) στο ίδιο αυτοκίνητο», γνωστοποίησε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Dana. Ο Τζιχάντ Μουγνίγια είναι ο γιος του θανόντος πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Ίμαντ Μουγνίγια, ο οποίος είχε και εκείνος δολοφονηθεί το 2008.
Τον θάνατο του στρατηγού στην αεροπορική επιδρομή, η οποία στοίχισε επίσης τη ζωή έξι μελών της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σε μια ανακοίνωση που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους Sepahnews.
«Ένας αριθμός μαχητών των δυνάμεων της ισλαμικής αντίστασης, μαζί με τον στρατηγό Μοχαμάντ Αλί Αλλαχνταντί, δέθηκαν επίθεση από τα ελικόπτερα του σιωνιστικού καθεστώτος ενώ επισκέπτονταν την περιοχή της Κουνέιτρα (…). Ο θαρραλέος στρατηγός και τα μέλη της Χεζμπολάχ έγιναν μάρτυρες», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή, χωρίς να κάνει λόγο για άλλες ιρανικές απώλειες. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είχε κάνει λόγο για έξι ακόμη Ιρανούς στρατιωτικούς νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών.
Το πλήγμα αυτό προκάλεσε την οργή της Χεζμπολάχ, αλλά Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αναλυτές δεν θεωρούν πολύ πιθανό να ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ.
Η επίθεση αυτή θεωρείται ένα από τα βαρύτερα πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.
Ο Μουγνίγια, ο οποίος αναμενόταν να κηδευτεί σήμερα μετά το μεσημέρι, ήταν ένας αξιωματούχος του λιβανικού σιιτικού κινήματος εκ των αρμοδίων για τον φάκελο της Συρίας και του Ιράκ.
Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν έχουν ως τώρα μιλήσει επίσημα για την επιδρομή του Ισραήλ, ωστόσο το Αλ Μάναρ, το τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης, έκανε λόγο για μια ισραηλινή «επικίνδυνη περιπέτεια, η οποία απειλεί την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής».
Το Ιράν έχει υποστηρίξει τη Συρία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στη διάρκεια του πολέμου, αν και διαψεύδει πως έχει αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος. Η Τεχεράνη κατηγορεί δυτικές χώρες, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία πως υποστηρίζουν τους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι ευνόησαν την άνοδο τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, εξέλιξη που περιέπλεξε την σύρραξη.