Συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου του οργανισμού Οικονομικής Συνεργίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο. Μετά από δύο χρόνια εχθρότητας οι δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν τον διμερή διάλογο στο πλέον ανώτατο επίπεδο, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
«Πολλές χώρες ήλπιζαν σε αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας και όχι μόνο οι ασιατικές χώρες. Νομίζω ότι κάναμε ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Άμπε στο τέλος της συνάντησης, της πρώτης από τον Δεκέμβριο του 2011. Ο Άμπε πρόσθεσε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να σηματοδοτήσει την αρχή της «επανόδου σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα».
Η συνάντηση διεξήχθη σε μεγάλο κυβερνητικό κτίριο στο Πεκίνο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, και ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα.
Ο Άμπε πρότεινε την καθιέρωση ενός μηχανισμού θαλάσσιας επικοινωνίας για να αποφευχθούν εντάσεις σε σχέση με τα ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα που η Ιαπωνία διεκδικεί με το όνομα Σενκάκου και η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού. Τα νησιά διεκδικεί και η Ταϊβάν.
«Πιστεύω ότι αρχίζουμε να εργαζόμαστε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό», τόνισε προτείνοντας συνάντηση μεταξύ των θαλασσίων αρχών των δυο κρατών.
Εκτός από ιστορικές διαφορές, η εθνικοποίηση από το ιαπωνικό κράτος το φθινόπωρο του 2012, τριών από τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προκάλεσε νέα ένταση. Τα νησιά τελούν εδώ και καιρό υπό ιαπωνική διοίκηση.
Σημειώνοντας τις εδαφικές τους διαφορές, οι πρώτες δύο ασιατικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή ότι «συμφώνησαν να επαναλάβουν σταδιακά τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο και τις συνομιλίες στον τομέα της ασφάλειας», προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές.
Παρά τις διαφορές που χωρίζουν Ιαπωνία και Κίνα, ο Σίνζο Άμπε υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων με τη γειτονική χώρα «με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη» μετέδωσε το NHK.
Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους γείτονές της παραμένουν στιγματισμένες από τη μνήμη των ωμοτήτων των αυτοκρατορικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945) και της Κορεατικής Χερσονήσου (1910-1945).
Οι επανειλημμένες επισκέψεις ιαπώνων βουλευτών και υπουργών στο βωμό Γιασουκούνι, μνημείο πεσόντων στρατιωτών στο Τόκιο, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος για το Πεκίνο και τη Σεούλ, δεν σταματούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.