Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την Δευτέρα να διεξαχθούν ελεύθερα οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, στις 28 Νοεμβρίου, σε μια περίοδο που το ισλαμικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων κατηγορεί τις αιγυπτιακές αρχές ότι συνέλαβαν υποψήφιους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, η Ουάσινγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στις «ελεύθερες και αμερόληπτες» εκλογές στην Αίγυπτο. «Χαιρετίζουμε το στόχο που έθεσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση να αυξήσει την πολιτική συμμετοχή και να διασφαλίσει τις ελεύθερες και διαφανείς εκλογές διευκολύνοντας τον έλεγχο (της εκλογικής διαδικασίας) από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ τρεις υποψήφιοι των Αδελφών Μουσουλμάνων που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι. Άλλα 44 μέλη της αδελφότητας θα δικαστούν επειδή χρησιμοποιούσαν συνθήματα θρησκευτικού περιεχομένου, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο από δικαστικές και κυβερνητικές πηγές.

Τον περασμένο μήνα το κόμμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε κάθε «ξένη παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, μετά τα σχόλια Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος συνιστούσε να υπάρξουν διεθνείς παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές.