Η κινητοποίηση κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν πρέπει να καταλήξει «να τρομοκρατεί» τον πλανήτη και να στιγματίζει την Αφρική στο σύνολό της, προειδοποίησε χθες Σάββατο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να επιδείξουμε εξαιρετική σύνεση για να μην τρομοκρατήσουμε τον πλανήτη σε ό,τι αφορά την Αφρική στο σύνολό της», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Η επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, είναι προς το παρόν περιορισμένη σε τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.
«Αυτές οι τρεις χώρες έχουν πληγεί πολύ και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουμε και να περιορίσουμε» την επιδημία, επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει πληγεί όλη η Αφρική.
Αλλού στην αφρικανική ήπειρο «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν, οι οικονομίες των άλλων χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», κάλεσε η Λαγκάρντ.
Εξάλλου η διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε να αρθεί η απομόνωση των τριών αφρικανικών κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία φορώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια κονκάρδα που έγραφε: «Απομονώστε τον Έμπολα, όχι τις χώρες».
Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας «θα πρέπει να έχει στόχο την εξάλειψη του Έμπολα, όχι την απομόνωση των ίδιων των κρατών», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σιέρα Λεόνε, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με «ένα οικονομικό εμπάργκο» για τις πληγείσες χώρες, καθώς τις απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο
.
«Κατά λάθος ή σκοπίμως είναι πραγματικά ένα οικονομικό εμπάργκο. Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο», κατήγγειλε ο Καϊφάλα Μάρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί οικονομικοί τομείς (τα ορυχεία, οι κατασκευές) και οι αεροπορικές μεταφορές σε ολόκληρη της περιοχή «θα παρουσιάσουν στασιμότητα» και «θα πνιγούν».
Έπειτα από χρόνια εμφύλιου πολέμου η Σιέρα Λεόνε ανέμενε ως τώρα ανάπτυξη 11,3% για φέτος, όμως αναγκάστηκε να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.
«Όλες οι πρόοδοι που έχουμε κάνει χάθηκαν», είπε ο Μάρα, επικρίνοντας τη διεθνή κοινότητα για την «βραδεία» αντίδρασή της.