Αυστριακός που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, τα συμπτώματα της οποίας επιδεινώνονται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της χώρας του για την αποτυχία της να τον προστατεύσει από τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρει το ΑΠΕ.
Η προσφυγή αυτή στο ΕΔΑΔ ανακοινώθηκε σήμερα από την τοπική πτέρυγα του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον της Σουηδής ακτιβίστριας κατά των κλιματικών αλλαγών Γκρέτα Τούνμπεργκ.
«Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, οφείλω να μετακινούμαι με αναπηρική καρέκλα. Με άλλα λόγια, ήδη πλήττομαι από την κλιματική κρίση και θα πλήττομαι ακόμη περισσότερο στο μέλλον», εξηγεί ο Μεξ Μ., ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινήματος.
Ξεκινώντας τον Οκτώβριο από την αυστριακή δικαιοσύνη για τυπικούς λόγους, ο 40χρονος αυτός σύμβουλος για θέματα ενέργειας στρέφεται πλέον στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Αυστρία παραβιάζει, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή.
«Η εθνική νομοθεσία για το κλίμα είναι πολύ αδύναμη και επιπροσθέτως, το σημερινό δικαστικό οπλοστάσιο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προσφυγή», διευκρίνισε στο AFP η δικηγόρος του Μισαΐλα Κρόιμερ.
Με αυτήν την προσφυγή στο ΕΔΑΔ «ζητάμε ως εκ τούτου το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε τη νομοθεσία αυτή και αξιώνουμε επίσης πιο αποτελεσματικά μέτρα για το κλίμα», σημείωσε.
«Το κράτος απέτυχε να δράσει και οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό», σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογράμμισε.
Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την είδηση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου ηγείται μέλος του κόμματος των οικολόγων από τις αρχές του 2020 και στο οποίο υπέβαλε σχετικό ερώτημα το AFP.
Φάκελος περίπου χιλίων σελίδων επιδόθηκε την Παρασκευή στο Στρασβούργο, όπου το ΕΔΑΔ αναμένεται να αποφασίσει έως το καλοκαίρι αν η υπόθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα υπό το πρίσμα της επείγουσας ανάγκης για το κλίμα.
Το κίνημα Παρασκευές για το Κλίμα έκανε μια εκστρατεία συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding), η οποία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 30.000 ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των δαπανών.
Δύο παρόμοιες προσφυγές εξετάζονται αυτήν την περίοδο από το ΕΔΑΔ: έξι Πορτογάλοι ηλικίας 8 ως 21 ετών κατηγορούν 33 ευρωπαϊκά κράτη ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ στην Ελβετία, η ένωση «Οι πρεσβύτεροι για την προστασία του κλίματος» έχει προσφύγει κατά της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για κλιματική αμέλεια.