«Είναι φριχτός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την AstraZeneca. Δεν θα τους κατηγορούσα αν τελικά βαρεθούν και αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την υπόθεση εμβόλιο κορονοϊού».
Αυτά λέει, σύμφωνα με το BBC, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Βρετανίας για την AstraZeneca.
Το βρετανικό δίκτυο παρατηρεί πως ο φαρμακευτικός κολοσσός και ο ικανός γενικός διευθυντής του, Pascal Soriot, δεν θα μπορούσαν να περιμένουν μια τέτοια εξέλιξη. Σε τελική ανέπτυξαν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε χρόνο-ρεκόρ, υπέγραψαν συμβόλαια για παράδοση 2 δισ. δόσεων και τα έκαναν όλα αυτά χωρίς να βγάλουν κέρδος από την επιχείρηση.
Αναλύοντας την πορεία του εμβολίου της AstraZeneca, το BBC παρατηρεί πως αντί να πάρει τα εύσημα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η εταιρία είδε ευρωπαίους πολιτικούς να την κατηγορούν για ανεντιμότητα και αλαζονεία.
Την ώρα που συνεχίζει να δέχεται τα πυρά, τόσο η ίδια όσο και ο Pascal Soriot, το βρετανικό κανάλι παρατηρεί πως η AstraZeneca έγινε το εξιλαστήριο θύμα σε ένα πολιτικό παιχνίδι εντός Ευρώπης.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με την εταιρία που έχουν κατηγορήσει πολλοί, από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν μέχρι και τον δρ Φάουτσι στις ΗΠΑ;
Εμβόλια και πολιτική
Όπως δήλωσε ένας επενδυτής στο BBC, «ο Pascal Soriot ανακαλύπτει τι συμβαίνει όταν κάνεις πολιτική, αντί για επιχειρείν». Το BBC θεωρεί ότι η όλη ιστορία είναι δεμένη με τη μοίρα του Soriot. «Η AstraZeneca είναι η εταιρία του Pascal, δεν μπορείς να πεις πού σταματά ο Pascal Soriot και πού αρχίζει η AstraZeneca».
Ο Soriot ανέλαβε τα ηνία της το 2012 και ήταν ο άνθρωπος που την έσωσε από την εξαγορά το 2014, όταν η αμερικανική Pfizer έδινε 100 δισ. δολάρια για να την αποκτήσει.
Η εταιρία δεν είχε μεγάλη εμπειρία με τα εμβόλια, καθώς η δύναμή της ήταν πάντα τα σκευάσματα για τον καρκίνο. Κι έτσι όταν χτύπησε ο κορονοϊός, κανείς δεν πίστευε πως θα έμπαινε στην κούρσα των εμβολίων. Πόσο μάλλον ότι θα έκοβε από τις πρώτες το νήμα.
Ήταν η βρετανική κυβέρνηση αυτή που τη θέλησε να αναπτύσσει το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατά το BBC πάντα, μόνο που τελικά αυτό λειτούργησε αρνητικά για την AstraZeneca, που βρέθηκε ξαφνικά στη δίνη του κυκλώνα.
Πηγή που επικαλείται το κανάλι εντός εταιρίας λέει χαρακτηριστικά: «Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο στη βάση των καλύτερων προθέσεών μας και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».
Ο ίδιος τα αποδίδει όλα στην έλλειψη εμπειρίας με τα εμβόλια. Χωρίς ωστόσο αυτό να έχει άμεση σχέση με τη μεγαλύτερη εικόνα, την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού σκευάσματος για τον κορονοϊό.