Την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών σχολιάζει υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν χαρακτηρίζοντάς την «επιστροφή στον Μεσαίωνα».

«Δεν έχω καμία κατανόηση για την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν», δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν προσερχόμενος τη Δευτέρα (22/3) στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Κατά την υπογραφή της Σύμβασης στην Κωνσταντινούπολη θυμάμαι πολύ καλά ότι τόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και ο νυν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τότε προήδρευε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήταν υπερήφανοι» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν μπορώ να καταλάβω, τόνισε ο υπουργός «να τίθεται εκτός ισχύος η Σύμβαση σε μια χώρα όπου κάθε μέρα υπάρχει μια πράξη ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί σε θάνατο» και πρόσθεσε: «Είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα, δεν είναι ο δρόμος που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε και πάλι να οικοδομήσουμε ομαλές σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Ζαν Άσελμπορν τέλος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό «για την εικόνα της Τουρκίας και προ πάντων φυσικά για τη ζωή των γυναικών στην Τουρκία».