«Γνωρίζω καλά ότι για τις δυτικές χώρες είναι περίοδος διακοπών, αλλά, επιτέλους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα ήθελα να πω αφανίζονται, πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές».
Με αυτή τη δραματική έκκληση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και γενικότερα από την διεθνή κοινότητα, να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάληψη πρωτοβουλίας, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ιράξ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, ο Φαμπιούς απευθύνει έκκληση για σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την ενδεχόμενη αποστολή όπλων στου Κούρδους του Ιράκ.
Ο Λοράν Φαμπιούς έχει ζητήσει τις τελευταίες δύο ημέρες, μαζί με την ιταλίδα ομόλογό του Φεντερίκα Μογκερίνι, από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον τη σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.
«Ζητήσαμε να γίνει επειγόντως και περιμένω να τηρηθεί αυτός ο επείγων χαρακτήρας», αποκάλυψε σήμερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο.
«Μπορούμε να παραμείνουμε έτσι λέγοντας “είναι θλιβερό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στη δική μας θέση…Γνωρίζω καλά ότι για τις δυτικές χώρες είναι περίοδος διακοπών, αλλά, επιτέλους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα ήθελα να πω αφανίζονται, πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές», υπογράμμισε.
Ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τη Βαγδάτη και το Αρμπίλ, δήλωσε ότι απέναντι στην ανισορροπία ανάμεσα στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που προελαύνει στο Ιράκ και των Πεσμεργκά, το θέμα της αποστολής όπλων προς τις κουρδικές δυνάμεις πρέπει να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους Κούρδους, τους Ιρανικούς, να αποκτήσουν τα μέσα για να αντισταθούν να πολεμήσουν, να νικήσουν τους τζιχαντιστές, η πρόθεση των οποίων είναι “να αφανίσουν όσους δεν είναι σαν αυτούς, που δεν ασπάζονται τη θρησκεία τους, οι οποίοι βασανίζουν και βιάζουν συστηματικά», πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Στόχος τους είναι το Ιράκ, είναι η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ , η Παλαιστίνη, μόνο αυτά…», προειδοποιώντας ότι η γραμμή του μετώπου βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, «μία πόλη σε κατάσταση πολέμου με τανκς σε κάθε γωνία».