Οι αρχές της Ταϊλάνδης ερευνούν την υπόθεση του εντοπισμού εννέα βρεφών που προέρχονται από παρένθετες μητέρες, σε κτιριακό συγκρότημα της Μπανγκόκ, που πιστεύεται ότι έχουν τον ίδιο βιολογικό πατέρα, έναν Ιάπωνα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Η υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του ζευγαριού από την Αυστραλία που απέκτησαν δίδυμα με ταϊλανδή παρένθετη μητέρα κι εγκατέλειψαν το ένα βρέφος επειδή έπασχε από σύνδρομο Ντάουν. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις για αναθεώρηση των νόμων περί απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητέρα.
Οι αρχές, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν έφοδο στο κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Ματ Πράο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης την Τρίτη, όπου βρήκαν εννέα βρέφη τα οποία φρόντιζαν επτά νταντάδες και μία 20χρονη έγκυο που ζούσε εκεί.
Η αστυνομία μίλησε σε έναν Ταϊλανδό, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο δικηγόρος ενός ιάπωνα επιχειρηματία που ισχυρίζεται ότι είναι ο βιολογικός πατέρας των βρεφών.
«Ανακρίνουμε τις νταντάδες και ζητούμε τη συνεργασία της ιαπωνικής πρεσβείας ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί εξέταση DNA. Αν ο Ιάπωνας παραδεχτεί ότι όλα τα βρέφη είναι δικά του, θα τον ρωτήσουμε γιατί θέλησε να αποκτήσει τόσα παιδιά», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της αστυνομίας.
Η τελευταία αυτή υπόθεση ενισχύει την ανησυχία σχετικά με την ευκολία με την οποία ξένοι, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, μπορούν να επισκεφθούν την Ταϊλάνδη, όπου δεν υπάρχουν νόμοι που να συνδέονται άμεσα με την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.
Παρότι η πρακτική αυτή για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται από τον κώδικα δεοντολογίας του ιατρικού συλλόγου της χώρας, η Ταϊλάνδη είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς στην Ασία για να αναζητήσει κάποιος τις υπηρεσίες παρένθετης μητέρας ή να επισκεφθεί κλινική για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αξιωματούχος του υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δήλωσε ότι οι νταντάδες εκμισθώθηκαν με μηνιαίο μισθό 310 δολαρίων, ενώ η ίδια η έγκυος γυναίκα είπε ότι έλαβε τον ποσόν των δολαρίων 9.313 για να κυοφορήσει.
«Αναζητούμε στοιχεία για να διακριβώσουμε αν αυτή η υπόθεση με παρένθετη μητέρα είναι παράνομη», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του επειδή δεν του επιτρέπεται να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.
Η υπόθεση έχει εντείνει την ανησυχία ότι η Ταϊλάνδη βρίσκεται στο επίκεντρο μίας επικερδούς και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτης «επιχείρησης» με παρένθετες μητέρες. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει ελέγχους στις κλινικές που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες για να διαπιστώσουν αν τηρούν τους κανονισμούς.