Παρά την αποτυχία των έως τώρα προσπαθειών για αυτό, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά θα καταστεί δυνατό μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να σχηματιστεί μια ακροδεξιά ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάραλντ Βιλίμσκι, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σε σημερινές δηλώσεις του στην ουγγρική συντηρητική εφημερίδα «Μάγκιαρ Χίρλαπ», τονίζοντας πως θα καταστεί δυνατή ως το φθινόπωρο η εξεύρεση 7 έως 8 κομμάτων.
Ο Βιλίμσκι, ο οποίος στη συνέντευξη απέρριψε τη δαιμονοποίηση μιας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στηρίζει, όπως λέει, την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι τα ενδιαφερόμενα κόμματα, που έως τώρα δεν γνωρίζονταν τόσο καλά μεταξύ τους, μπορούν πλέον να συνομιλούν και αναπτύσσουν εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.
Μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κόμμα των Ελευθέρων και άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα -που είχαν προς τούτο συναντήσεις στη Βιέννη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο- δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν μια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι σήμερα έχουν συμφωνήσει στο σχηματισμό ομάδας συνολικά 5 κόμματα που είναι, πέραν των Αυστριακών Ελευθέρων, το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία του Χέερτ Βίλντερς, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Φλάαμς Μπελάνγκ, τα οποία μπορεί να διαθέτουν αθροιστικά πάνω από 25 ευρωβουλευτές, λείπουν ωστόσο άλλα δύο κόμματα.
Δύο κόμματα που είχαν ανακοινώσει μετά τις Ευρωεκλογές την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν σε μια ακροδεξιά Ομάδα, το «Τάξη και Δικαιοσύνη» της Λιθουανίας και το πολωνικό «Συνέδριο της Νέας Δεξιάς», είχαν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα, καθώς, για παράδειγμα, ο αρχηγός του πολωνικού κόμματος Γιάνους Κόρβιν-Μίκε είχε καταγγελθεί για αντισημιτικές, ξενοφοβικές και σεξιστικές δηλώσεις που θεωρήθηκαν απαράδεκτες.
Η σύσταση μιας πτέρυγας των ακροδεξιών στο Ευρωκοινοβούλιο θα τους έδινε περισσότερες δυνατότητες, όπως περισσότερο χρόνο ομιλίας, ευκολότερη υποψηφιότητα εισηγητών, αλλά και πρόσβαση σε επιπλέον χρηματικούς πόρους, που ανέρχονται από 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ.