Για «αδιάσειστα στοιχεία» σχετικά με τους βιασμούς που έγιναν στη επαρχία Τιγκράι μίλησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, αναγνωρίζοντας την αδιανόητη κτηνωδία που συντελέστηκε στην περιοχή.
Δεκάδες γυναίκες βιάστηκαν στη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας Τιγκράι, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές, στη χαοτική κατάσταση που επικράτησε στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης που οδήγησε στην εκδίωξη του τοπικού κυβερνώντος κόμματος.
«Έχουμε παραλάβει την έκθεση που είχαμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας επί του πεδίου στην επαρχία Τιγκράι, δυστυχώς διαπιστώθηκε με αδιάσειστα στοιχεία και χωρίς αμφιβολία ότι διαπράχθηκαν βιασμοί» έγραψε αργά χθες, Πέμπτη, στο Twitter η υπουργός Γυναικών Φιλσάν Αμπντουλαχί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Αν και αυτόπτες μάρτυρες, γιατροί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν κάνει λόγο για εκτεταμένες σεξουαλικές κακοποιήσεις αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες τον Νοέμβριο, τα σχόλια της Φιλσάν είναι η πρώτη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ, όπως υπογραμμίζει το ΑΜΠΕ.
Η διορισμένη από το κράτος Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 108 βιασμοί έχουν αναφερθεί στην Τιγκράι – σχεδόν οι μισοί στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε- τους τελευταίους δύο μήνες.
Αν και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα του Άμπιι κατέλαβαν τη Μεκέλε στα τέλη Νοεμβρίου από το Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Τιγκράι (TPLF), οι σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν, με περιορισμούς στις τηλεπικοινωνίες και στην πρόσβαση στην ορεινή περιοχή των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αν και ορισμένα θύματα αναγνώρισαν τους θύτες ως μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ή συμμαχικών με αυτές στρατιώτες, το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες για βιασμούς. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως έχει μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία.
Η Επιτροπή ανέφερε πως πολλοί βιασμοί είναι πιθανόν να μην έχουν καταγραφεί κάπου.
«Ο πόλεμος και η διάλυση της περιφερειακής διοίκησης οδήγησαν σε μια αύξηση της βίας στη βάση του φύλου στην περιοχή. Τοπικές δομές όπως η αστυνομία και υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου θύματα σεξουαλικής βίας θα απευθύνονταν κανονικά για να αναφέρουν τέτοια εγκλήματα δεν λειτουργούν πλέον» ανέφερε.
Ο Άντινιου Αμπέρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γυναικών, είπε ότι μέχρι τώρα έχει αξιολογηθεί η κατάσταση μόνο στη Μεκέλε και στην κοντινή πόλη Κίχα και πρόσθεσε: «Θα στείλουμε ειδικούς σε όλους τους τομείς της Τιγκράι. Άρα ο αριθμός θα είναι υψηλότερος από εκείνον που αναφέρεται».