Εντείνονται οι αντιδράσεις των δομών της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εναντίον της διοικητικής διαίρεσης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Αποφασισμένη να μη κάνει πίσω σε τίποτε δείχνει η κυβέρνηση.
Σήμερα με πρωτοβουλία της ένωσης ελλήνων μειονοτικών έπαρχων οργανώθηκε στους Αγίους Σαράντα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Στόχος ήταν η απόφαση της αρμόδιας κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διοικητική διαίρεση, η οποία προβλέπει την ένωση του δήμου της Χιμάρας, συν την επαρχία του Λουκόβου, η οποία είναι ομοιογενή με τη Χιμάρα και με την επαρχία του Βρανίστι, με την οποία, κατά τους εκπροσώπους των εν΄ λόγων φορέων, δεν έχει ούτε γεωγραφική, ούτε ιστορική, ούτε εθνική και ούτε θρησκευτική και γλωσσική σχέση. Κατά τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγελη Ντούλε, πρόκειται για απόφαση πελατειακών σχέσεων που αποβλέπει σε συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα.
Παρευρέθηκαν έλληνες μειονοτικοί αιρετοί απ΄όλες τις επαρχίες και δήμους ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρωματισμού και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων της ε.ε. μειονότητας, όπως της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του Κόμματος των Ελλήνων ΜΕΓΑ, του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ.
Οι ομιλητές κατήγγειλαν ως σκόπιμη αλλοίωση των ελληνικών μειονοτικών επαρχιών, την απόσπαση ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων από τις παραδοσιακές ελληνικές μειονοτικές επαρχίες και την ένωση τους με αλβανικούς δήμους. Ανέφεραν ιδιαίτερα την απόσπαση της κοινότητας Ευαγγελάτες και την ένωσή της με το νεόκοπο δήμο της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη, όπως επίσης την απόσπαση των ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων του Γαρδικακιού και του Μαυρόπουλου και την ένωσή τους με τον δήμο του Δελβίνου, της κοινότητας της Τσούκας και την ένωσή της με το δήμο των Αγίων Σαράντα. Από τη συγκέντρωση στάλθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους επίσημους φορείς της χώρας, όπου εκφράζεται η αποφασιστικότητα πώς δεν θα αποδεχτούν την απόφαση αυτή. Ωστόσο, ο Υπουργός Διοικητικής Αποκέντρωσης και πρόεδρος της κυβερνητικής Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή την τελική απόφαση της Επιτροπής για 61 δήμους. Ο κ. Τσούτσι άφησε ανοιχτά να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη καμιά ένσταση από μέρος της ε.ε. μειονότητας. Για το θέμα της Χιμάρας ισχυρίστηκε ότι δε χαίρει στάτους μειονοτικού δήμου συνεπώς αντιμετωπίζεται , όπως όλοι οι άλλοι δήμοι στη χώρα.
Ο νόμος για τη νέα διοικητική διαίρεση με τον νέο χάρτη αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέκλεια της Βουλής της 31ης Ιουλίου. Η ψήφισή του απαιτεί τα 3/5 των 140 βουλευτών που αποτελούν το σώμα της Αλβανικής Βουλής. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει το συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, αλλά λόγω των πιέσεων της Δύσης, οφείλει στην απόφαση αυτή να έχει και την κοινή βούληση της αντιπολίτευσης. Το κενό αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να εκπληρώσει με τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμιδων, PDIU, στην αντιπολίτευση, το οποίο δεσμεύτηκε την υπερψήφιση του νόμου μετά από ικανοποίηση του όρου για τη δημιουργία δήμου με την ονομασία Τσαμουριά και για τις τροποποιήσεις που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της ε.ε. μειονότητας.