Περισσότερους από 1.700 μετανάστες έσωσε η ειδική αποστολή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας στα νερά της Μεσογείου τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ επίσης βρέθηκε ένας νεκρός μετανάστης σε μια μισοβυθισμένη σχεδία, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό σήμερα.
Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν συμβάλει να φθάσει σε αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ το πλήθος των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, συχνά πάνω σε υπερφορτωμένες βάρκες ή αυτοσχέδια πλοιάρια. Οι περισσότεροι προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια, πολέμους ή την επιστράτευση.
Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης «Mare Nostrum» έσωσε πάνω από 1.500 πρόσωπα στα Στενά της Σικελίας μέσα σε ένα 48ωρο, από το Σάββατο ως τη Δευτέρα, και άλλους 200 που επέβαιναν σε τρεις σχεδίες το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το ιταλικό ΠΝ.
Η αποστολή εντόπισε επίσης ένα πτώμα σε μια ναυαγισμένη σχεδία και κατάφερε να σώσει άλλα 12 πρόσωπα περίπου 40 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης, ανακοίνωσε το ναυτικό.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στα νερά της Μεσογείου, από τους 700 που έχασαν τη ζωή τους συνολικά πέρυσι.
Η Ιταλία, στα όρια Ευρώπης και Αφρικής, είναι μια από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών εδώ και χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει εσχάτως ένα κύμα μεταναστών καθώς πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την αναγκαστική επιστράτευση στην Ερυθραία.
Περίπου 66.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα, εκτιμά η Αρμοστεία.
Πρόκειται για ιστορικό υψηλό καθώς ο αριθμός ξεπερνά τους περίπου 62.000 που έφτασαν στην Ιταλία το 2011, τη χρονιά των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης».
Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Λιβύη, που είναι το βασικό ορμητήριο των μεταναστών, σημαίνει ότι οι αρχές στη χώρα αυτή αδυνατούν να ελέγξουν τον αριθμό των πλοιαρίων που αναχωρούν από τη χώρα, φορτωμένα με ρακένδυτους ανθρώπους που έχουν καταβάλει στους σωματέμπορους περισσότερα από 1.000 δολάρια κατ’ άτομο για τη μεταφορά τους.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν δημιουργώντας καταυλισμούς στη Λιβύη, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της.