Στο Κίεβο και τη Μόσχα από την Δευτέρα πρόκειται να μεταβεί η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση.

Η Μογκερίνι είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στη Ρώμη ότι θα «προσπαθήσει» να αξιοποιήσει την όποια «δυνατότητα διαλόγου» ώστε να «διαβιβάσει το μήνυμα ότι χρειάζεται να βρούμε μια λύση στην κρίση».

Η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μια εκεχειρία θα εφαρμοστεί μέσα «στις επόμενες ώρες και ημέρες».

Πρέπει να εξευρεθεί μια διευθέτηση της κρίσης «για χάρη της Ουκρανίας» αλλά και για να αποκατασταθεί η σχέση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία στο μέλλον, επισήμανε η Μογκερίνι, η οποία θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που είναι υποψήφια για να διαδεχθούν την Κάθριν Άστον στη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Ο στόχος των επισκέψεων της Μογκερίνι είναι να συμβάλει να αποκατασταθεί μια «εποικοδομητική σχέση συνεργασίας» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ανέφερε εξάλλου μια ιταλική κυβερνητική πηγή.

Στο μεταξύ στη Σόφια το υπουργείο Αμύνης της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν ναυτικά γυμνάσια στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας με τη συμμετοχή τεσσάρων βαλκανικών κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του NATO.

Τα γυμνάσια αυτά καταγράφονται ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Ρωσία προκειμένου η Μόσχα να συμβάλει να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας και ένα σκάφος εναέριας παρατήρησης θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια αυτά, που έχουν την ονομασία Breeze 2014, ως και την 13η Ιουλίου.

Η συμμαχική διοίκηση του NATO επιβεβαίωσε ότι κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης Μπουργκάς τέσσερα ναρκαλιευτικά σκάφη, ώστε να βελτιωθεί η «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.

Η επίσκεψη των πλοίων αυτών ήταν προγραμματισμένη «εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά κατέστη ακόμη πιο σημαντική υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων», σημείωσε ο πλοίαρχος Τζοβάνι Πιέγκαγια, ο επικεφαλής αξιωματικός, τονίζοντας πως η αποστολή έχει στόχο να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» όσον αφορά τη δέσμευση NATO στη «συλλογική ασφάλεια» των κρατών-μελών της συμμαχίας.