Δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Σιγκαπούρης με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Κινέζους που είχε καταληφθεί τον Ιούνιο από πειρατές στα ανοικτά της Σομαλίας «διασώθηκε», ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας.

Το MV Golden Blessing, με δεξαμενές κατάλληλες για την μεταφορά πετρελαίου και χημικών, έπλεε προς την Ινδία από τη Σαουδική Αραβία όταν υπέστη πειρατεία, είχαν ανακοινώσει τότε οι αρχές.

«Το 19μελές Κινεζικό πλήρωμα και το πλοίο Γκόλντεν Μπλέσινγκ διασώθηκαν με ασφάλεια στις 1:03 ώρα Πεκίνου», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοινωθέν του. «Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές. Αυτή τη στιγμή το Γκόλντεν Μπλέσινγκ κατευθύνεται σε ασφαλή ύδατα συνοδευόμενο από σκάφος του Κινεζικού πολεμικού ναυτικού».

Στο ανακοινωθέν δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκε το σκάφος και το πλήρωμα ή εάν κανείς από τους πειρατές συνελήφθη.

Δεκάδες πολεμικά από πολλές χώρες περιπολούν στα ανοικτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν για την καταπολέμηση της πειρατείας, που έχει προσλάβει ενδημικές διαστάσεις στην περιοχή. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έχει αποκαλέσει “μάστιγα” το φαινόμενο. Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στην δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα αναφέρεται ότι έχουν γίνει 37 πειρατείες τους πρώτους 10 μήνες του 2010 από 33 την αντίστοιχη περίοδο του 2009, και δεκάδες ακόμη απόπειρες.

Ανώτατος αξιωματικός του Κινεζικού πολεμικού ναυτικού είχε προτείνει πρόσφατα ακόμα και την δημιουργία μόνιμων ναυτικών βάσεων στην περιοχή για την αποτροπή των πειρατικών επιθέσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να πάρει νέα απόφαση σχετικά με το φαινόμενο της πειρατείας, που επεκτείνεται και σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του Νοεμβρίου.