Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το διορισμό ενός νέου υπουργού Εξωτερικών δοκιμασμένου στις τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ένας διορισμός που συνδυάσθηκε με την επικείμενη κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός στις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ελπίζει πως αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα παρά τις εχθρικές αντιδράσεις τους, επρόκειτο να δεχθεί σήμερα, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του, αιρετούς αξιωματούχους από την ανατολική Ουκρανία όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Από τις 13 Απριλίου που άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για να κατασταλεί η φιλορωσική εξέγερση, βίαιες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 356 ανθρώπους και απειλούν την ενότητα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το Μάρτιο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το κοινοβούλιο ενέκρινε μαζικά το διορισμό του 46χρονου Πάβλο Κλίμκιν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε ανακοινωθεί χθες. Πρεσβευτής στη Γερμανία, εκπροσωπούσε μέχρι τώρα το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για μια αποκλιμάκωση που διεξάγονται με τη Ρωσία υπό τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι «έτοιμη να εργασθεί» με τον νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο οποίος ευχήθηκε «καλη τύχη» σε «έναν από τους πιο έμπειρους ουκρανούς διπλωμάτες».

Η Ρωσία ζητούσε από το περασμένο σαββατοκύριακο την παραίτηση του προκατόχου του Κλίμκιν, του Αντρίι Ντέστσιτσα, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε διπλωματική αναταραχή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, αφού χαρακτήρισε τον Πούτιν «μ….α» απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στο Κίεβο.

«Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει θα είναι δύσκολα, καθώς υπάρχει αριθμός διεθνών θεμάτων τα οποία ανησυχούν ολόκληρο τον κόσμο: το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά και η έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου που να περιλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις αντιπροσώπους του Νότου, της Ανατολής, του κέντρου και της Δύσης ώστε να επικρατήσουν οι ιδέες της αποκέντρωσης της εξουσίας, οι ιδέες του σεβασμού της ρωσικής γλώσσας και όλων των εθνοτήτων στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Καράσιν.

Οι βουλευτές στο Κίεβο ψήφισαν επίσης το διορισμό, για πρώτη φορά, μιας γυναίκας επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, καθώς και το διορισμό ενός νέου γενικού εισαγγελέα, δύο σημαντικών προσωπικοτήτων στην κυβέρνηση του φιλοδυτικού ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η Βαλέρια Γκοντάρεβα, 49 ετών, «θα εγγυηθεί τη νομισματική σταθερότητα της χώρας και θα προστατεύσει τις αποταμιεύσεις του πληθυσμού, ενώ θα εγγυηθεί επίσης την καλή συμπεριφορά του ουκρανικού τραπεζικού συστήματος», σχολίασε ένας αναλυτής του ομίλου σκέψης Ραζούμκοφ, ο Βασίλ Γιούρτσισιν.

Η Γκοντάρεβα έχει εργασθεί στους κόλπους διεθνών οικονομικών θεσμών στην Ουκρανία επί σχεδόν 20 χρόνια και έχει καταλάβει υψηλά αξιώματα σε τοπικά καταστήματα ξένων τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Societe Generale.
Όσο για το νέο γενικό εισαγγελέα, τον Βιτάλι Ιαρέμα, ο Πέτρο Ποροσένκο είπε γι’ αυτόν στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία: «Αν υποστηρίξετε αυτό το διορισμό, η σημερινή ημέρα θα γίνει μια μαύρη ημέρα για το έγκλημα στην Ουκρανία».

Ηλικίας 50 ετών, ο Ιαρέμα ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για το συντονισμό των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του, ο Ποροσένκο θα δεχθεί σήμερα αιρετούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες από τη ρωσόφωνη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους αντάρτες και όπου, όπως είχε δηλώσει κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του στις αρχές Ιουνίου, θέλει να μεταβεί σύντομα.

«Το ειρηνευτικό σχέδιο αρχίζει με τη διαταγή μου για μονομερή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Ποροσένκο.

«Αμέσως μετά, πρέπει να λάβουμε υποστήριξη γι’ αυτό το προεδρικό ειρηνευτικό σχέδιο απ’ όλους αυτούς που μετέχουν στη σύγκρουση. Αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κόβαλ δήλωσε πως η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοσθεί μέσα σε «μερικές ημέρες» και ο Ποροσένκο διευκρίνισε πως αυτό θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό μέτρο που θα επιτρέψει στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

«Είναι μια καλή πρόταση. Εντούτοις, από τη μια πλευρά μας μιλάνε για κατάπαυση του πυρός και από την άλλη η επίθεση συνεχίζεται», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.