Οι χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση τη βούλησή τους «να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές των θρησκευτικών διακρίσεων και του αποκλεισμού», έπειτα από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών μελών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Χωρίς να αναφέρεται στο Ιράκ, όπου η προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών αποδίδεται στην περιθωριοποίηση των σουνιτών από την σιιτική κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι η ανακοίνωση του ΟΙΣ τονίζει ότι τα μέλη της «είναι έτοιμα, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις πολιτικές των θρησκευτικών διακρίσεων και του αποκλεισμού».
Η ανακοίνωση αναγνώσθηκε από το υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, ο οποίος τόνισε ότι «οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε πολιτικά προβλήματα σε ορισμένες χώρες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους».
Η διάσκεψη καταδίκασε την τρομοκρατία «σε όλες τις μορφές της» και κατήγγειλε την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στη σύρραξη της Συρίας.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή, επανέλαβε με δριμύτητα τις επικρίσεις του Ριάντ κατά του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι και τον κατηγόρησε ότι τροφοδότησε την κρίση στο Ιράκ ευνοώντας τη δημιουργία “τρομοκρατικών πολιτοφυλακών της μίας ή της άλλης θρησκευτικής κοινότητας”.
«Ο Νούρι αλ-Μάλικι βρίσκεται πίσω από την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί ανοικτά τον Νούρι αλ-Μάλικι ότι έφερε το Ιράκ στο χείλος της αβύσσου με την πολιτική του αποκλεισμού των σουνιτών και ζητεί τον σχημαστισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η Βαγδάτη από την πλευρά της κατηγορεί το Ριάντ ότι χρηματοδοτεί τις ένοπλες σουνιτικές ομάδες στο Ιράκ και ότι έχει ταχθεί στο πλευρό της τρομοκρατίας.