Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται, πλέον, ο Τζάστιν Μπουρκέ, ο άνδρας που χθες βγήκε ένοπλος στους δρόμους του Μονκτόν στον Καναδά, σκοτώνοντας στο διάβα του τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους δύο. Ο Μπουρκέ συνελήφθη στο πίσω μέρος ενός σπιτιού σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε ότι η σύλληψη έγινε 30 ώρες αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες και μάλιστα ανέβαζε και tweet με τις εξελίξεις της υπόθεσης. «Οι ειδικές δυνάμεις τον βρήκαν στην πίσω αυλή μου. Του φώναξα να να μείνει ακίνητος. Εκείνος είπε “εγώ τελείωσα”. Τον πέταξαν κάτω, του πέρασαν χειροπέδες και τον φόρτωσαν σε ένα όχημα» έγραψε η αυτόπτης μάρτυρας στο λογαριασμό της.

Μια κάτοικος, η Μισέλ Τιμποντό περιέγραψε μιλώντας στο CTV, πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ότι είδε επίλεκτες ομάδες της καναδικής αστυνομίας να συλλαμβάνουν τον ύποπτο που βρισκόταν πίσω από το σπίτι της. «Είμαι τελειωμένος» φώναξε ο 24χρονος ενώ παραδιδόταν στους αστυνομικούς, διηγήθηκε η Τιμποντό.

«Ο Τζάστιν Μπουρκέ συνελήφθη από την καναδική αστυνομία μόλις δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (00.10΄τοπική ώρα/07.10’ ώρα Ελλάδος σήμερα) στο Μόνκτον. Κρατείται από την αστυνομία», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η καναδική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί αναζητούσαν ένα νεαρό άνδρα από το Νιου Μπράνσγουικ, την ανατολική αυτή επαρχία στις ακτές του Ατλαντικού. Σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες παρέμεναν κλειστά μετά την πολύνεκρη επίθεση.

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τουλάχιστον 30 ωρών σε περίμετρο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε κατοικημένη και δασώδη περιοχή αυτής της μεγάλης πόλης, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του βόρειου Μόνκτον μπορούν τώρα να βγουν από τις κατοικίες τους όπου παρέμεναν κλειδωμένοι, μετά το φόνο των τριών αστυνομικών στις 19.30’ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο άνδρας παραδόθηκε τελικά στους κομάντος της καναδικής αστυνομίας, οι οποίοι τον είχαν περικυκλώσει, χωρίς να προβάλει αντίσταση. Η αστυνομία αφαίρεσε τα οδοφράγματα με τα οποία είχε αποκλείσει δρόμους στη διάρκεια της επιχείρησης για τον εντοπισμό του άνδρα.

«Μπορώ να συγχαρώ την καναδική αστυνομία για την αποστολή της, πόσο μάλλον που οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε ο δήμαρχος του Μόνκτον Ζορζ Λεμπλάν.

Ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον της καναδικής αστυνομίας μετά το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών από τα πυρά ενόπλου σε αγρόκτημα στη δυτική επαρχία Αλμπέρτα το 2005.